fbpx

Kde naprší najviac? Pre väčšinu Slovenska platia dnes popoludní výstrahy pred dažďom

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR - Dano Veselský

Pre väčšinu Slovenska platia popoludní výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstrahy platia pre celý Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj, ale aj pre väčšinu okresov Banskobystrického kraja. Podľa SHMÚ sa v týchto lokalitách očakáva dážď s úhrnom zrážok 30 až 40 milimetrov. „Časť úhrnu sa môže vyskytnúť aj pri búrkových lejakoch,“ dodali meteorológovia.

Čoskoro od západu dorazí prvá vlna zrážok, popoludní sa rozprší ešte výdatnejšie. Kde spadne najviac zrážok?

Na naše územie miery výdatný lejak. Búrky v posledných dňoch síce priniesli lokálne výdatné zrážky, ale na mnohých zrážkomerných staniciach naďalej prevláda sucho. Regionálne sú tak rozdiely v zrážkach veľké, no tieto rozdiely by mohol vyrovnať plošnejší lejak, ktorý už od chvíľu dorazí na územie Slovenska.

Z Českej republiky a Rakúska totiž dnes k nám postúpi studený front spojený s rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Severným morom a Dánskom.

Čoskoro sa rozprší

Prvé slabšie zrážky sú už za bránami Slovenska a čoskoro sa rozprší v oblasti severozápadného Slovenska.

Zrážky sa objavia v ranných hodinách v Žilinskom, v Trenčianskom a na severe Trnavského kraja a veľmi pomaly sa budú rozširovať smerom k juhovýchodu.

Zatiaľ čo tieto zrážky budú skôr slabšie, druhá vlna prinesie o poznanie výdatnejší lejak. Popoludním okolo 14.00 hod. zasiahne naše územie zrážkové pole, ktoré prinesie úhrny až do 40 mm, pričom lokálne to môže byť aj viac.

Nie sú vylúčené ani búrky

Dnes nie sú vylúčené ani búrky, ktoré môžu lokálne priniesť ešte viac zrážok. Búrky dnes nebudú príliš početné, skôr sa objavia len ojedinele.

Najviac zrážok sa dnes očakáva práve na severozápade územia, konkrétne v Trenčianskom, Žilinskom, Trnavskom kraji či severovýchodne od Bratislavy. Naopak, najmenej zrážok spadne na východe Slovenska.

Pršať bude až do nočných hodín a v stredu budú zrážky na našom území postupne ustávať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie