fbpx

Ako dokázal 61-ročný farmár v montérkach vyhrať ultramaratón? Príbeh Cliffa Younga

Zdroj: allthatsinteresting.com/cliff-young/The Age Archives

Písal sa rok 1983 a na štart prvého ročníka takmer 1000-kilometrového ultramaratónu Westfield Sydney to Melbourne Ultramarathon sa vedľa mladších pretekárov postavil aj 61-ročný farmár Cliff Young.

Kým väčšina bežcov mala k dispozícii sponzorské oblečenie, mapu a sprievodný tím, Young sa na štart postavil vo svojich pracovných topánkach a montérkach.

Všetci ho od štartu odhovárali. Zdalo sa nereálne, aby pretek čo i len dokončil. Prakticky ihneď po štarte začal na ďalších, výrazne lepšie pripravených bežcov strácať. Po 18 hodinách behania si všetci účasníci vychutnávali zaslúžený 6-hodinový spánok — teda, všetci okrem farmára Cliffa, ktorý bežal ďalej.

Mal neortodoxný štýl behania, z ktorého sa spočiatku všetci smiali. 61-ročný farmár, ktorý sa živil pestovaním zemiakov, napokon pretek dlhý 875 kilometrov zo Sydney do Melbourne dokončil ako prvý s časom 5 dní, 15 hodín a 4 minúty a náskokom vyše 10 hodín.

Zdroj: MONUMENTAUSTRALIA/Neil Follett

Počas pretekov si zriedkavo doprial prestávku na zdriemnutie. Ako vegetarián jedol studené zemiaky, ovsené vločky a med a pil nápoj pripravený z tekvicovej šťavy.

Keď mu odovzdali cenu pre víťaza — 10 000 dolárov — bol v šoku. Nevedel, že sa beží o peniaze, a tak väčšinu rozdal ostatným 5 pretekárom, ktorí dobehli do cieľa.

„Vyrastal som na farme, kde sme nemali kone či traktory. Keď prišla búrka, musel som naháňať ovce. Mali sme 2000 oviec a rozľahlé pozemky, niekedy som ich naháňal aj 2 či 3 dni bez prestávky. Zabralo to veľa času, no vždy som ich chytil,“ vysvetľoval farmár miestnym reportérom po tom, čo na vzdialenosti 875 kilometrov pokoril rekord.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie