fbpx

Múzeum Vojtecha Löfflera v Košiciach pripravilo štyri výstavy

Na snímke Múzeum Vojtecha Löfflera v Košiciach FOTO TASR/František Iván

Štyri výstavy si môžu pozrieť návštevníci Múzea Vojtecha Löfflera v Košiciach. Svojimi výstavnými projektmi sa vo vynovených priestoroch múzea predstavujú traja umelci – Zsolt Lukács, Pavol Melcore Červeniak a Sofia Čepková. Štvrtú expozíciu pripravilo Múzeum Vojtecha Löfflera v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Košice. TASR o tom za múzeum informovala Gabriela Vyleťalová.

Posolstvom umeleckej tvorby autora výstavy Zsolta Lukácsa s názvom MetAImorfóza je metafyzický nihilizmus. Diela boli vytvorené pomocou modelu umelej inteligencie s otvoreným zdrojovým kódom.

Pri tvorbe diel bola využitá základná technika „text to image“, a to v dvoch podobách – zadávaním vlastných príkazov alebo využitím citátov od autorov svetovej literatúry, v doslovnej alebo účelne preformulovanej forme. Citáty pochádzajú od autorov Franza Kafku, Edgara Allana Poeho a Allena Ginsberga. Výstava potrvá do 20. augusta.

Výstava s názvom fARTctory – Stratené svety od Pavla Melcore Červeniaka pozostáva z výberu kresieb z 12 sketchbookov, ktoré autor denne používal v rokoch 2011 až 2021, mapujúc tak v procese jeho tvorbu a záujmy. „Súčasťou inštalácie sú objekty Spectators, oživlé bytosti na pomedzí diváka a diela, ktorým dominuje kreodaktyl Kreo,“ povedala Vyleťalová. Návštevníci si môžu výstavu pozrieť do 15. októbra.

Výstava Sofie Čepkovej s názvom State of Mind je zameraná na skúmanie súvzťažnosti vizuálneho umenia s duchovnými aspektami
jazdeckého športu. Výstup práce spočíva v naratívnych kresbách a maľbách na textilných inštaláciách a papieri, ktoré dopĺňajú matrice plexiskiel. Dielo je akýmsi denníkovým záznamom (nie) bežných chvíľ strávených v blízkosti koní. Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 20. augusta.

Komorná výstava k 300. výročiu posvätenia súsošia Immaculata v Košiciach s názvom Gloriam et honorem – K sláve a cti predstavuje
na informačných paneloch okolnosti vzniku, podobu a ikonografiu tohto barokového diela. Panely dopĺňajú trojrozmerné artefakty, ktoré pred posledným reštaurovaním boli súčasťou morového stĺpa. Výstava potrvá do 20. augusta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie