Slovenské zrúcaniny, kde nájdete minimum turistov. V ktorom hrade môžete aj prenocovať?

Na snímke zrúcanina Blatnického hradu nachádzajúca sa v pohorí Veľká Fatra 21. augusta 2022. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Keď príde na počet hradov a zámkov na jedného obyvateľa, Slovensko je skutočný unikát. Nájdete tu dokopy 425 kaštieľov a 180 hradov. Mnohé z nich prešli v posledných rokoch zásadnou rekonštrukciou, iné nová vizáž ešte len čaká a ďalšie nahlodal zub času a sú nenávratne stratené. Tajomnú atmosféru a pôvabné vyhliadky si však zrúcaniny zachovali dodnes.

Pripravili sme pre vás výber slovenských zrúcaných hradov, ku ktorým môžete vyraziť aj pokojne s deťmi a rodinou. Vstupné je väčšinou dobrovoľné.

Hrad Divín

Divínsky hrad sa nachádza v pokojnom prostredí Divínskych vrchov. Stredoveká pevnosť z 13. storočia kedysi slúžila na ochranu obchodných ciest v regióne. Odľahlá poloha hradu a jeho relatívne neznámy status z neho robia ideálny cieľ pre tých, ktorí hľadajú pokojný a autentický historický zážitok. S minimom turistov tu nájdete božský bokoj a ideálny výlet s deťmi spojený s nenáročnou túrou. Cesta k hradu trvá necelú štvrť hodinku. Hrad nájdete v Banskobystrickom kraji v obci Divín. Vstup je zdarma.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sebastian (@coast__side)

Hrad Gýmeš

Odľahlý hrad, ukrytý v horách neďaleko obce Jelenec (v maďarčine Gýmeš), zostáva na turistickej mape neprávom ignorovaný. Hrad postavili ešte v 13. storočí a pýši sa pôsobivými zrúcaninami vrátane majestátnej veže a obranných múrov. Po príchode môžete preskúmať históriu hradu, vychutnávať si pokoj na odľahlom mieste aj nádherný výhľad na okolitú krajinu. Samotný výstup je nenáročný a trvá necelú hodinu, takže ho zvládnu aj deti. Nachádza sa v útrobách Tribečského pohoria. Vstup je zdarma.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hrad Gýmeš (@castle_gymes)

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie