Chutné a rýchle recepty na tiramisu dezert BEZ drahého mascarpone. Vyskúšajte tiež famóznu roládu

tiramisu
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers, freepik
Reklama

Krémovú plnku dodáva syr mascarpone, ktorý môžete jednoducho nahradiť lacnejšími variantmi a chuťovo sa tiramisu priblížiť.

Celosvetovo známy dezert tiramisu patrí k obľúbenému zákusku mnohých ľudí. Aj keď je jeho príprava neuveriteľne jednoduchá a rýchla, menším problémom môže byť cena surovín.

Najdrahšími položkami, ktoré sú potrebné na prípravu tejto lahodnej sladkosti, sú bezpochyby káva a tiramisu. Polkilové balenie krémového čerstvého syra mascarpone sa v bežných cenách pohybuje v okolí 5-7 eur, v akcii ho možno zakúpiť za nižšie sumy.

O populárnom dezerte sme sa zmienili aj minulý rok v auguste, kedy po dlhej ťažkej chorobe zomrel taliansky cukrár Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho meno už navždy zostane spojené so slávnym dezertom, na ktorého recepte sa veľkou mierou podieľal.

Hoci Linguanotto spolu s manželmi Campeolovými sú považovaní za tvorcov tohto legendárneho receptu, mnohí ich autorstvo spochybňujú. Už preto, že podobné recepty vraj pochádzajú už z obdobia renesancie nielen z Trevisa, ale aj Sieny, Florencie či Benátok. Traduje sa tiež teória, že recept pochádza z talianskych nevestincov.

Krémovú plnku dodáva syr mascarpone, ktorý môžete jednoducho nahradiť lacnejšími variantmi a chuťovo sa tiramisu priblížiť.

Tiramisu z kyslej smotany

Portál Blikk ponúka prvý z dvoch lacnejších alternatív receptov, v ktorom známy syr môžete nahradiť kyslou smotanou.

Ingrediencie:

  • 900 g 20% ​​kyslej smotany
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 3 balenia vanilkového cukru
  • rum podľa chuti alebo 1 kávová lyžička rumovej arómy
  • veľké balenie detských piškót
  • kakaový prášok
  • 2 dl mlieka
  • cappuccino prášok

Príprava:

Do mlieka primiešajte toľko cappuccina, koľko by ste bežne dali do šálky, keď si chcete pochutiť na tomto nápoji. Nepridávajte však žiaden cukor. Pokiaľ by vám chýbala chuť kávy, pridajte namiesto cappuccina 2 dl espresso kávy. Zmes nalejte do taniera.

Kyslú smotanu vymiešajte s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a rumom/rumovou arómou. Trochu smotany dajte na dno zapekacej misy a piškóty začnite namáčať do cappuccina alebo kávy, ale iba na chvíľu, aby sa nerozmočili.

Na krém uložte vrstvu takto namáčaných piškót, potom pokračujte krémom a vrstvite, kým neminiete všetky suroviny.

Poslednou vrstvou bude krém, ktorým pokryjete piškóty. Posypte kakaovým práškom. Pred podávaním vložte na niekoľko hodín, ideálne na noc do chladničky.

Tiramisu s pudingom

Ďalšie ekonomickejšie riešenie oproti vyššie uvedenému je použitie pudingu.

Ingrediencie:

  • 1 balenie pudingu s vanilkovou príchuťou
  • 500 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 150 g 20% ​​kyslej smotany
  • 130-140 ml silné, studené espresso
  • rum podľa chuti alebo 1 kávová lyžička rumovej arómy
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 250 g detských piškót
  • kakaový prášok

Príprava:

Puding pripravte podľa návodu na obale, prikryte ho potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu šupka, a potom ho nechajte vychladnúť.

Pomocou ručného šľahača následne spracujte puding, ku ktorému pridajte kyslú smotanu izbovej teploty. Espresso ochuťte rumovou arómou alebo rumom a cukrom, po vychladnutí doň namáčajte polovicu balenia detských piškót.

Tie poukladáme do misy s obdĺžnikovým tvarom, s rozmermi 18 x 25 cm tesne vedľa seba. Navrch natrite polovicu krému, potom navrstvíte zvyšné suroviny v rovnakom poradí. Tiramisu prikryte fóliou a vložte do chladničky a nechajte cez noc odležať. Pred podávaním posypte kakaom.

Tiramisu roláda

Napokon pridávame aj špeciálnu pochúťku, hoci v tejto verzii už nájdete drahšie mascarpone, v tiramisu rolke sú detské piškóty nahradené lahodným piškótovým základom. Výsledkom je dezert, ktorý zachytáva ikonické chute tiramisu, no dá sa krajšie servírovať na tanieri.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)