fbpx

Na Slovensku sa rozmáha kliešťová encefalitída, počet nakazených stúpa. Ako sa chrániť?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Freepik, Pexels/ Erik Karits)

Počet prípadov kliešťovej encefalitídy láme rekordy. V roku 2022 zaznamenali na území Slovenska viac ako 200 prípadov nákazy, čo je rekordné číslo za posledných 60 rokov. 

Tohtoročná sezóna má k 3. júlu evidovaných už 85 prípadov kliešťovej encefalitídy. Epidémie hlási Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Čo kliešťová encefalitída je a ako sa pred ňou chrániť?

Ide o vírusové ochorenie, ktorým sa možno nakaziť po prisatí infikovaného kliešťa. Čím dlhšie je kliešť prisatý, tým väčšie riziko nákazy. Vírus sa nachádza v slinách kliešťa, ktorý ho vypustí už pri uhryznutí. 

Zaznamenaných je však viac prípadov nákazy, ktorú spôsobila konzumácia  nepasterizovaných mliečnych výrobkov nakazených oviec, kôz alebo kráv. Úrad verejného zdravotníctva odporúča tieto výrobky pred konzumáciou tepelne spracovať. Vírus sa podľa odborníkov ničí pri teplote 70°C.

Nebezpečná choroba 

Kliešťová encefalitída postihuje centrálny nervový systém, vo vážnych prípadoch môže viesť k zápalu mozgu a paralýze. Výnimočne môže spôsobiť smrť. Infekcia sa môže, ale nemusí prejaviť aj so sprievodnými príznakmi. Príznaky si navyše možno ľahko zameniť s chrípkou, keďže medzi najčastejšie patrí bolesť hlavy, zvýšená horúčka, bolesť svalov a kĺbov. Po vymiznutí prvej fázy nastupuje druhá, počas ktorej pociťuje nakazený nevoľnosť, závraty, svetloplachosť. V prípade ťažkého priebehu hovoria lekári aj o epileptických záchvatoch a poruchách pohybu. Druhá fáza ochorenia môže spôsobiť aj trvalé následky ako bolesti hlavy, poruchy sústredenia a pamäte aj poruchy hybnosti a tras. 

Zdroj: FREEPIK

Liečba neexistuje, efektívna prevencia áno

Na kliešte si treba dávať pozor prevažne v teplých mesiacoch od jari do jesene. Aktívne sú už pri teplotách od 5 °C, vplyvom teplého počasia sa tak môžu v prírode vyskytovať aj v zime.

Efektívna liečba kliešťovej encefalitídy v súčasnosti neexistuje. Telo je odkázané na vlastný imunitný systém a s ochorením sa musí vysporiadať samo. Cestou je účinná prevencia.

Základom je vhodné oblečenie do prírody či použitie repelentu. Ďalšou možnosťou je očkovanie, ktoré je vysoko efektívne a všeobecne dobre znášané. Podáva sa v 3 dávkach. Zaočkovať sa je možné kedykoľvek počas roka, no odporúča sa 1. dávku podať v zime, na dosiahnutie imunity začiatkom jari. Preočkovať sa je potrebné po 3 až 5 rokoch. 

Nie každý kliešť je prenášačom vírusu a aj on sa musí najskôr encefalitídou nakaziť. Zdrojom vírusu sú v prírode hlavne myši, hlodavce a hmyzožravce. Kliešť, ktorý sa prisaje na infikované zviera, sa stáva po zvyšok svojho života prenášačom.

Text: Katarína Rendošová

Zdroje: tvnoviny.sk, pravda.sk, dennikn.sk, rtvs.sk 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie