fbpx

Hodnotenie hráčov ŠK Slovan Bratislava v zápase na ihrisku Zrinjski Mostar (0:1)

Na snímke futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia z gólu počas zápasu 2. predkola Ligy majstrov HŠK Zrinjski Mostar - ŠK Slovan Bratislava 25. júla 2023 v Mostare. FOTO TASR - Martin Baumann

Futbalisti nášho úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava mierou vrchovatou splnili včerajšiu misiu v Bosne a Hercegovine. Na štadióne Pod Bijelim Brijegom zdolali domáce HŠK Zrinjski Mostar 1:0 a výrazne tak vykročili v ústrety prípadnému postupu do 3. predkola Ligy majstrov UEFA. Výkon zverencov trénera Vladimíra Weissa mal ďaleko od ideálu, hlavne v prvom polčase nebol zodpovedajúci, no napokon znamenal cenný výsledok do buducotýždňovej odvety na Tehelnom poli.

Výkony hráčov belasých sme ohodnotili na stupnici od 1-10. Čím lepšia známka, tým lepší zápasový výkon.

Milan Borjan – 7

Vynikajúca posila pre Slovan. Tento brankár je záruka kvality. Čo je podstatné, v troch zápasoch predkôl Ligy majstrov z hry ešte neinkasoval. Vyžaruje obrovský pokoj, rozvahu, umne diriguje spoluhráčov pred sebou. Jeho zákroky sú isté a boli aj vo včerajšom zápase. Samozrejme, dlho bol bez práce, no neskôr pochytal zo zeme a posťahoval zo vzduchu všetko podstatné, čo mal. Jeho reč tela hovorí sama za seba. Ide o mimoriadne skúseného brankára, ktorý možno vekom stratil na pružnosti, no určite nie na mrštnosti. Skvelá kúpa pre nášho majstra.

Lukáš Pauschek – 6

Lukášovo zaradenie do zostavy asistent trénera Boris Kitka vysvetlil tak, že potrebovali na pravom kraji rýchlejšieho, pohyblivejšieho hráča. Samotný hráč svoju úlohu splnil mierou vrchovatou. Smerom dozadu bol istý, pozorný a takmer nepriechodný. Smerom dopredu už taký prierazný nebol, ale tak zrejme zneli aj pokyny z kabíny – príliš to v krajných vertikálach neotvárať, pretože hráči Zrinjski odtiaľ vedia hroziť. Včera nehrozili. Ak aj prišli centre z krajov od súpera, poväčšine boli nepripravené a neadresné. Lukášovi skutočne niet čo vytknúť, navyše zápas dohrával s kapitánskou páskou na rukáve.

Guram Kašia – 8

Výnimočný výkon od gruzínskeho stopéra. Pre niekoho nenápadný, neviditeľný, no ohromne cenný. Ak tréner Vladimír Weiss hovoril po včerajšku, že mužstvo to vzadu uskákalo, myslel na stopérov. Guram sa včera ukázal ako správny šéf defenzívy. Bojoval a ruval sa s osudom najviac, ako len vedel. Od začiatku síce nehral hrot číslo 1 domácich Bilbija, no Zrinjski tam malo hneď dva iné, nepríjemné hroty, ktoré udržať na uzde bolo nepríjemné. Stopér Slovan to vzládol s gráciou, s prehľadom. Ukázal, že síce má 36 rokov, hovoria za neho skúsenosti, výkony a veľká kvalita.

Kenan Bajrič – 7

Prvé z dvoch prekvapení v základnej zostave Slovana. Tento Slovinec hral namiesto Rakúšana Kevina Wimmera a počínal si veľmi dobre. Nemal výraznejšie problémy vo svojom zverenom priestore, ataky domácich poctivo odvracal. Je príjemným prekvapením, pretože veľmi sa s ním nepočítalo. Od hráča, ktorý bol dva roky na hosťovaní sa dostal až do pozície druhého stopéra. Chválihodné. Jeho práca vo vzdušných súbojoch bola včera veľmi podstatná a dôležitá.

Na snímke futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia z gólu počas zápasu 2. predkola Ligy majstrov HŠK Zrinjski Mostar – ŠK Slovan Bratislava 25. júla 2023 v Mostare. FOTO TASR – Martin Baumann

Lucas Lovat – 6

Pokyny pri tomto brazílskom obrancovi zneli zrejme identicky, ako pri Pauschekovi – neotvárať, lež zavrieť krajnú stranu a zamedziť tak prieniky domácich futbalistov. Misia splnená. Lucas mal pár zaváhaní, v druhom polčase aj vražednú stratu, po ktorej bol odmenený žltou kartou. Ale v globále zápasu hral dobre. Možno sa mu nedarilo otvárať útok tak, ako to dokáže v Slovane vari len on, ale súviselo to s absenciou kapitána Vladimíra Weiss mladšieho v zostave. Ide o moderného, technického obrancu, ktorý si zrejme na svojom poste vybuduje monopolné postavenie pre európske pohárové zápasy. Asistencia na gól svedčí.

Kyriakos Savvidis – 7

Cenný, veľmi cenný futbalista. Ďalší z hráčov, ktorý bol včera nenápadný, no pritom veľmi osožný. Veľa behal, napádal a to hlavné – vykrýval nebezpečné priestory. Pretože včerajšie víťazstvo sa zrodilo aj preto, že Slovan neutralizoval protivníka v strede poľa. Nebol tam priestor. Aj vďaka prínosnosti posily z Trnavy. O týždeň v stredajšej odvete zrejme o svoje miesto príde, nakoľko sa vráti do hry potrestaný Juraj Kucka, no tento Grék ukázal, že je použiteľný aj v podobne vypätých, náročných a v konečnom účtovaní dôležitých zápasoch pre belasých.

Jaba Kankava – 7

Škoda slov. Podobne ako Savvidis, tak aj tento skúsený a charakterný Gruzínec si odrobil svoje v strede poľa. Je obdivuhodné, aký má na svoj vek akčný rádius, fyzický fond, koľko toho nabehá a nazráža sa. Pre Slovan robí ohromne veľa. Nielenže stíha obhospodarovať svoj zverený priestor, dokáže kedykoľvek „vyžehliť“ situáciu aj za spoluhráča. Samozrejme, technicky to nie je žiadny virtóz, ale jeho istota na lopte je naozaj veľmi solídna. Vyžaruje pokoj, sebaistotu. Včera sa obetoval pre mužstvo celý.

Tigran Barseghjan – 5

Weissov žolík včera nemal obuté tie správne kopačky. Máločo mu totižto vyšlo. Prioritne v prvom polčase však mal dosť starostí smerom do defenzívy, nakoľko Slovan bol v obrannom postavení a odrážal domáce pokusy- ataky. Nebol tak zapojený v hre toľko, koľko by potreboval, nemal ani patričný priestor pred sebou. Je to však futbalista s jedinečným darom zažiariť. Jeho „európsky“ čas ešte príde. Pred týždňom v Luxemburgu to bol on, kto vybojoval obe penalty pre Slovan.

Marko Tolič – 5

Ožil, v porovnaní odvetným zápasom na pôde Swiftu Hesperange. Výrazne viac sa ponúkal spoluhráčom, behal, viazal kombinácie. Ak ho máme porovnať s Čakvetadzem, ktorý hrával na jeho poste v minulej sezóne, tak Marko je o dosť iný futbalista. Inak pôsobí na svojom poste, na čo si musia aj jeho spoluhráči ešte zvyknúť. Ešte nie vždy je v zápase výrazný, ale včera už ukázal prvé ťahy, náznaky riešenia situácii, ktoré môžu byť zaujímavé. V Slovane si taktiež veľa sľubujú od jeho produktivity, ktorou je známy z bývalých pôsobísk. Uvidíme, ako bude pokračovať a či mu dres Slovana nebude v ťažších zápasoch priveľký…

Sharani Zuberu – 7

Veľké prekvapenie. V pozitívnom duchu. Tento čiperný krídelník dostal nečakanú šancu od trénera Vladimíra Weissa a s určitosťou nesklamal. Naopak. Neustále napádal, šprintoval a poctivo bránil. Tento chlapec neoklame žiadnu zápasovú situáciu, len škoda, že niekedy pri bránení nie je viac rozvážny a ide ostro do súbojov. Bol to však on, kto na začiatku druhého polčasu vybojoval priamy kop po svojej aktivite, aby následne center Lovata hlavou uložil do siete. Bravó! Pre Slovan len dobre, že našiel ďalšieho použiteľného hráča. Chválime jeho výkon.

Aleksandar Čavrič – 6

Futbalista, o ktorom sa hovorilo a hovorí v súvislosti s jeho prestupom/ neprestupom do ruského Rubinu Kazaň. Generálny riaditeľ ŠK Slovan Ivan Kmotrík ml. v tejto súvislosti povedal, že hráč ostane v klube minimálne do skončenia európskych pohárových predkôl – čiže do konca augusta. Tým je povedané všetko. Vo včerajšom zápase nemal toľko čistých lôpt, koľko on potrebuje. Pritom, priestoru za obranou veru bolo neúrekom, no spoluhráči svojho rýchlika nevedeli prihrávkovo rozbehnúť. Škoda. Jeho chvíle ešte prídu. Momentálne je najväčšou útočnou zbraňou Slovana, aj keď mu možno myšlienky často ubiehajú na spomínaný prestup smerom von zo Slovana.

Striedali: Abubakari 5, Lichý 5, Zmrhal 5, Kevin Wimmer – bez známky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie