Aj psy neznášajú horúčavy. 7 rád, ako sa o chlpáčov starať počas leta

FOTO Unsplash/Artem Belialkin, TASR/AP

Pre ľudí aj chlpáčov je leto zábavné a príjemné obdobie, zvýšené teploty však neznášame dobre my ani psíky. Zvlášť počas horúčav potrebujú domáci maznáčikovia špeciálnu starostlivosť. O čom hovoríme?

Dostatok hydratácie

Uistite sa, aby mal váš pes počas horúčav k dispozícii misku alebo napájadlo s čerstvou, čistou vodou. Psy potrebujú počas horúcich dní viac vody, keďže sa môžu rýchlo dehydratovať. Ak máte psíka na dvore, zabezpečte mu viacero staníc na pitie, ideálne v tieni.

Úkryt pred slnkom

Aj psy potrebujú počas horúcich dní útek pred priamym slnkom a oddych v tieni. Ak držíte psa v exteriéri a trávi tam väčšinu času, uistite sa, aby mal k dispozícii prístrešok alebo nejakú formu tieňa, napríklad slnečník.

Zvlášť počas rozhorúčených dní môžete u psa badať príznaky úpalu. Ide hlavne o ťažké dýchanie, nadmerné slinenie, letargia, zvracanie a kolaps. Ak máte podozrenie, že má váš psík úpal, okamžite ho presuňte na chladné miesto, pripravte mu misku s čerstvou vodou a vyhľadajte veterinárnu pomoc.

Zdroj foto: Unsplash/Jael Vallee

Pekelné chodníky

Teplota chodníka a asfaltu sa môže počas horúčav vyšplhať až na 80 stupňov. Vysoká teplota môže spôsobiť popálenie citlivých labiek. Chlpáča vyvenčite skoro ráno alebo neskoro večer, keď sa zem ochladí. Alternatívne investujte do topánok pre psy, ktoré citlivé labky ochránia.

Horúci interiér auta

Psa nikdy nenechávajte v zaparkovanou aute. Už po pár minútach sa môže teplota v interiéri dotknúť 40 stupňov. Pri dlhom pobyte v rozhorúčenom interiéri bude pes trpieť, vysoká teplota sa mu môže stať fatálnou. Psíka počas leta vždy vezmite so sebou.

Letný tréning áno, ale…

Hoci je pre psov pohyb nevyhnutný, počas denných horúčav sa vyhnite pridlhým a náročným aktivitám v exteriéri. Okolo obeda psa netrénujte, tréningy presuňte na chladnejšie večery alebo dni. Namiesto aktívneho tréningu vyrazte na krátke prechádzky alebo k vode, ktorá psíka účinne ochladí. Špeciálne pre psíkov vyrábajú už aj chladiace deky.

Zdroj foto: Unsplash/Patrick Hendry

Srsť počas leta

Jednosrsté plemená cez leto pokojne strihajte, dvojsrsté nie. Majú prirodzenú izoláciu, ktorú strihaním poškodíte. Pravidelným česaním zase odstránite uvoľnenú srsť, čo umožní lepšiu cirkuláciu vzduchu. Váš chlpáč sa nebude toľko prehrievať.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie