fbpx

Sme na prahu ďalšej utečeneckej krízy. Do Európy meria stovky tisíc migrantov, zastaviť ich má Tunisko

FOTO TASR/AP

Pri pokusoch migrantov o prechod z Tuniska do Európy zahynulo tento rok už približne tisíc ľudí, najviac od roku 2017. Od februárového príhovoru prezidenta, v ktorom varoval pred „zločineckým sprisahaním“ subsaharských Afričanov proti Arabom, narastajú v Tunisku protičernošské nálady.

Krajinou v súčasnosti otriasa exodus. „Nemôžem zostať v tejto neznášanlivosti,“ hovorí pre Washington Post 25-ročná žena z Pobrežia Slonoviny, ktorú majiteľ bytu vysťahoval. „Bolo mi hneď jasné, že je rasista, ktorý verí prezidentovi.“

Bujneniu rasovej neznášanlivosti v Tunisku napomáhajú ekonomická kríza a vysoká nezamestnanosť, ale aj násilná kampaň bielej časti obyvateľstva.

Medzinárodný úrad OSN pre migráciu (IOM) uvádza, že počet neregulárnych príchodov z Tuniska do Európy sa zvýšil na približne 26-tisíc, približne polovica všetkých prechodov cez Stredozemné more. Doteraz bola pre migrantov smerujúcich do Európy hlavným východiskovým bodom Líbya.

Na prahu utečeneckej krízy

Úradníkov znepokojujú predpovede, podľa ktorých by mali toto leto k hraniciach Európy smerovať stovky tisíc migrantov. Obávajú sa scenára utečeneckej krízy spred desaťročia.

Lídri Európskej únie a tuniská vláda v nedeľu 16. júla podpísali dohodu o strategickom partnerstve, ktorého cieľom je bojovať proti nelegálnemu prisťahovalectvu a posilniť hospodárske väzby s touto severoafrickou krajinou. Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová uviedla, že cieľom dohody je „investovať do spoločnej prosperity“.

Eurokomisia krajine poskytne finančnú pomoc vo výške 900 miliónov eur na boj s hospodárskou krízou. Výmenou za finančnú pomoc by malo Tunisko silnejšie zakročiť proti prevádzačom a nelegálnej migrácii, aby sa znížili počty ľudí, ktorí sa odtiaľto vydávajú smerom do Európy.

Nepoučili sme sa

Ľudskoprávne organizácie a záchranné misie v Stredozemnom mori dohodu odsúdili a označili ju ako „nebezpečnú“. Spochybnili, akým spôsobom ochráni zraniteľných.

Eve Geddie, riaditeľka advokácie Amnesty International v Európe uviedla, že toto rozhodnutie poukazuje na to, ako sme sa z podobných dohôd nepoučili. „Zameraním svojej politiky a financií na zadržiavanie migrantov a posilňovanie hraničných kontrol namiesto zaistenia bezpečných a legálnych ciest pre tých, ktorí sa snažia bezpečne prekročiť hranice, sa lídri EÚ opäť púšťajú do neúspešných politík, ktoré sú založené na bezcitnom ignorovaní základných ľudských práv,“ povedala pre arabskú spravodajskú televíznu stanicu Al-Džazíra.

Zdroje: TASR, The Washington Post, aljazeera.com

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie