fbpx

ŠK Slovan to v Luxembursku postupovo zvládol, hrdinovia z Batumi mali déja vu

Na snímke Slovanisti sa radujú s fanúšikmi z postupu do 2. predkola Ligy majstrov v odvetnom zápase 1. predkola Ligy majstrov FC Swift Hesper - ŠK Slovan Bratislava v Luxemburgu v stredu 19. júla 2023. FOTO TASR - Martin Baumann

ŠK Slovan Bratislava postúpil do 2. predkola Ligy majstrov UEFA. Rozhodla o tom včerajšia výhra na ihrisku FC Swift Hesperrange 2:0, ktorá sa zrodila po dvoch premenených pokutových kopoch Vladimíra Weissa ml. V Luxembursku to však od nášho úradujúceho majstra hlavne v prvom polčase nebol ideálny výkon. V ďaľšom predkole sa stretne už budúci utorok so Zrinskij Mostar, hrá sa najprv na trávniku súpera.

V prvom polčase nedôstojný výkon Slovana

Tréner Slovana Bratislava je skúsený tréner a prefíkaný stratég. Vo včerajšom zápase na pôde Swiftu sa rozhodol pre odlišnú zostavu v porovnaní s prvým zápasom. Na pravý kraj obrany išiel Kenan Bajrič, na jeho miesto putoval premiérovo v drese Slovan Rakúšan Kevin Wimmer. Za Juraja Kucku, ktorý bude stáť zrejme ešte niekoľko zápasov kvôli disciplinárnemu trestu hral Kyriakos Savvidis a zmeny boli aj na ofenzívnych postoch – pod hrotom hral Marko Tolič a na samom špici Aleksandar Čavrič, srbský rýchlik, o ktorom sa vo veľkom hovorí v súvislosti s jeho prípadným odchodom do ruského Rubinu Kazaň.

Náš úradujúci majster však do včerajšej odvety vstúpil veľmi zle. Domácim prenechal až priveľa priestoru a tí si s ním vedeli poradiť – hrali jednoducho, kombinačne, jeden o druhom vedeli. Ich zohratosť a automatizmy bili do očí. Slovan si dlho nevedel poradiť, pretože neskoro dostupoval do súbojov, nebol kompaktný. V 9. min na jeho smolu Vladimír Weiss ml. fauloval v pokutovom území hráčá Swiftu a loptu si na biely bod, podobne ako na Tehelnom poli, postavil skúsený 33- ročný kapitán Stolz, no brankár Milan Borjan jeho strelu po ľavej ruke chytil. Ako sa neskôr ukázalo, bol to jeden zo zlomových momentov dvojzápasu… Boli to však naďalej hráči domáceho celku, ktorí boli aktívnejší a ich tlak a kombinačnú prevahu držal na dištanc dobrými zákrokmi len brankár Borjan, muž zápasu.

V druhom polčase sa obraz hry značne zmenil. Slovan zvýšil aktivitu, preberal sa zo zápasovej letargie a snažil sa dať zabudnúť na prvopolčasový slabý a matný výkon. Nedôstojný takéhoto zápasu. V 55. min kopal Slovan penaltu, ktorej predchádzal faul na Tigrana Barseghjana. Vladimír Weiss sa ponúknutej šance nezľakol, lež sebavedomo kopol loptu dloubáčikom panenenkovsky za chrbát brankára Dupireho. V 62. min si penaltu zopakoval, opäť po faule Barseghjana, no tentoraz kopol loptu prudko do horných poschodí bránky a nedal francúzskemu brankárovi šancu. Zaujalo, že v oboch góloch boli namočení futbalisti, ktorí zažiarili aj pred rokom taktiež v prvom predkole LM na ihrisku gruzínskeho Dinama Batumi – skórovali tam Barseghjan s Weissom juniorom. Včera si tak dali deja vú a Slovanu veľmi pomohli. Keby Belasí nepostúpili, bol by to pre klub obrovský škrt cez rozpočet.

Na snímke vpravo hráč Slovana Vladimír Weiss ml. sa raduje z gólu z druhej penalty, uprostred spoluhráč Tigran Barseghjan a vľavo brankár luxemburského FC Swift Hesper Geordan Dupire v odvetnom zápase 1. predkola Ligy majstrov FC Swift Hesper – ŠK Slovan Bratislava v Luxemburgu v stredu 19. júla 2023. FOTO TASR – Martin Baumann

Weiss st.: Nedostatkom je zohratosť

Tréner Vladimír Weiss st. si po zápase zhlboka odfúkol. „Prvých 30 minút bolo z našej strany zlých. Slabo sme bránili, čelili sme aj penalte. Ku koncu prvého polčasu to už bolo celkom dobré. Druhý polčas bol už v našej réžii. Mali sme v ňom šance, škoda, že sme ich nedotiahli do konca. Vidno, že brankár Borjan má kvalitu a skúsenosti. Chytenou penaltou nás dostal psychicky hore. V druhom polčase sme už museli byť disciplinovanejší a myslím si, že to už bolo z našej strany futbalovejšie. Som rád, že sme postúpili. Pred zápasom som povedal, že cítim, že dnes bude penalta. Vedel som, že Vlado kopne ´Panenku´. Obe penalty kopol perfektne, hoci niekedy je to s ním na infarkt. Som šťastný z postupu a teším sa aj za hráčov. Náš výkon nebol v prvom polčase dobrý, ale v druhom áno. Ukazuje sa, že naším nedostatkom je najmä zohratosť. Myslím si, že za výkon v druhom polčase sme zaslúžene postúpili.“

Slovan balansuje na tenkej hrane. Jeho činnosť a financovanie sú závislé na príjmoch z európskych pohárov. „Pre nás to bol osudový zápas. Keby sme nepostúpili, bolo by to veľmi zlé, vládlo by veľké sklamanie. Takto žijeme ďalej v nádeji v pohárovej Európe. Snívame sen o Lige majstrov, ale ten je ešte veľmi ďaleko. Prvých tridsať minút sme prespali, súper bol lepší, podržal nás Milan Borjan penaltou a skvelými zákrokmi. Dal mužstvu sebavedomie a pokoj. Tigran urobil dve individuálne akcie, z ktorých boli dve penalty, čo Vlado veľmi dobre zvládol. Som unavený, ale šťastný,“ pokračoval tréner Slovana.

Slovan začne dvojzápas s bosnianskym Mostarom aj tentoraz v utorok 25. júla 2023 v Mostare. „Môže nám to dodať sebavedomie, ale na druhej strane z ich pohľadu je tu veľká motivácia na minuloročný revanš. Pozeral som, že zo základnej zostavy im zostalo asi šesť hráčov. Kapitán, útočník Bilbija dal znovu gól, tak ako nám. Je to veľmi nebezpečný a skúsený hráč, muž momentu. Bude to vyrovnané, znovu to bude o emócii, ako minulý rok. Musíme uhrať dobrý prvý zápas, potom verím, že pred vypredaným štadiónom na Slovane to bude atmosféra, akú sme zažili minulý rok. Verím, že o týždeň budeme na tom lepšie fyzicky a aj súhra hráčov bude lepšia,“ zakončil Vladimír Weiss. st. Pripomíname, že Slovan sa s Mostarom stretol aj v minulom roku v play- off Konferenčnej ligy – vonku prehral 0:1, doma v riadnom hracom čase vyhral 2:1 a postúpil po úspešne zvládnutom penaltovom rozstrele.

Hodnotenie hráčov Slovana Bratislava v Luxembursku. Známky od 1-10, čím vyššia známka, tým lepší výkon: Borjan 9 – Bajrič 6, Kašia 7, Wimmer 6, Lovat 7 – Kankava 6, Savvidis 5 – Barseghjan 6, Tolič 4, Weiss 7 – Čavrič 6.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie