Kobylky v čokoláde, storočné vajce a rybie oči: Pochúťky, ktoré na dovolenke radšej vynecháte

Na snímke príprava jedla. Zdroj: Pexels

Poznáte to. Pri ceste do novej krajiny sa tešíte na miestnu kuchyňu a gastronomické zážitky, na ktoré by ste v našich končinách nenarazili. Na celom svete vám naservírujú kadejaké bizarnosti, pri ktorých by sa nejednej slabej povahe prevrátil žalúdok.

Viete si predstaviť, že by ste okoštovali vtáčie hniezdo, penis z losa alebo zhnité vajíčka? Pre miestnych zo Škandinávie, Mexika, Ázie či Európy ide o skutočné delikatesy.

Mexiko: Sneť kukuričná a kobylky v čokoláde

Sneť napáda kukuricu podobne ako rakovina ľudí a spôsobuje rast bielych a čiernych nádorovitých výrastkov zvaných „huitlacoche“. Je jednou z najrozšírenejších chorôb, ktorou kukurica trpí, pre miestnych je však ozajstnou pochúťkou. Na kukuričnej sneti si miestni obyvatelia pochutnávali už v staroveku, má sladkú, údenú príchuť.

Na snímke pouličné jedlo z hmyzu v Južnej Kórei. Zdroj: wiki

Kobylky v čokoláde obľubujú fajnšmekri po celých Štátoch, v Mexiku ich domáci jedia úplne bežne. Chutia zemito, podobne ako huby, a dobre sa kombinujú so zemiakmi. Často ich nájdete na večierkoch, aj vo forme barového občerstvenia. Kobylky sú skvelým zdrojom bielkovín, železa a vitamínu B12, tiež obsahujú minimum tuku, navyše ide o cenovo dostupnú dobrotu. Okrem kobyliek sa do čokolády namáčajú rôzne druhy hmyzu. Mravce majú orieškovú, pikantnú chuť, zatiaľ čo cvrčky údajne pripomínajú chuť slaniny.

Kambodža: Vyprážaná tarantula

Podobne ako vyprážané kura, aj vyprážané tarantuly sú v Kambodži obľúbeným pouličným jedlom. Bežne sa podávajú s omáčkou, podľa miestnych pripomína tarantula chuť kuraťa.

Na snímke Vyprážaný pavúci. Zdroj: wiki

Japonsko: Rybie oči

Japonci sú milovníkmi rýb, miestnou delikatesou sú napríklad aj oči tuniaka. Očné buľvy sú lacné a chuťovo sa údajne podobajú chobotnici. Podávajú sa uvarené, dochutené cesnakovou alebo sójovou omáčkou s citrónom.

Oči restujú ich v sezamovom oleji a zázvore alebo sa zľahka podusia v zmesi sójovej omáčky s ryžovým vínom mirinu. Samotné oči majú jemnú chuť, niektorí ľudia ich porovnávajú s chobotnicou, mušľami alebo natvrdo uvareným vajíčkom. Dokonca si ich môžete vychutnať aj v podobe kokteilu s názvom Tunia’s Tears.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie