fbpx

Slováci jedia rýchlo a lacno, na internete veria falošným odborníkom. Foodbloger radí, ako sa stravovať zdravšie (rozhovor)

Zdroj: Archív PW

„Jesť jedlo, ktoré pochádza z môjho okolia, je podľa mňa ten najrozumnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania. Pomerne často zostávam dodnes prekvapený, keď vidím, ako veľmi je nám tento spôsob vzdialený,“ hovorí v rozhovore pre iStream.sk bloger LokálŽrawetz.

Za krkolomným pseudonymom sa skrýva stredoškolský učiteľ biológie Peter Wetzler. Vo svojom voľnom čase navštevuje farmárov a gazdov, ktorí predávajú výlučne lokálne a slovenské potraviny. Tipy na poctivých producentov publikuje aj v interaktívnej mape na svojom webe.

V rozhovore radí, na čo si pri nákupe lokálnych potravín dať pozor a prečo sa vám oplatí miestnych farmárov aj aktívne vyhľadávať.

Čo vás inšpirovalo k myšlienke založiť blog a venovať sa propagácii slovneského poľnohospodárstva?

Uvedomil som si, že poznám množstvo fariem, gazdovstiev a malých producentov, a že by bolo skvelé ich zdieľať aj s ostatnými. Moje okolie totiž videlo a vedelo, že mi záleží na tom, čo konzumujem. Často sa ma na to aj pýtali a chceli vedieť, kde si kúpia kvalitné mäso či bryndzu. Jesť jedlo, ktoré pochádza z môjho okolia, je podľa mňa ten najrozumnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania. Pomerne často zostávam dodnes prekvapený, keď vidím, ako veľmi je nám tento spôsob vzdialený.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Wetzler (@lokalzrawetz)

Prečo je dôležitá a aké benefity má konzumácia lokálnych potravín?

Konzumovať to, čo máme v okolí a čo práve dozrelo či vyrástlo je pre naše telo prirodzené. Na začiatok je dôležité povedať, že naša strava by mala byť pestrá a mala by obsahovať najmä rastlinné zložky. Takže napríklad častá konzumácia kvalitného bio mäsa z farmy, ktorá je neďaleko, nie je vhodná.

Množstvo fariem a gazdovstiev je de facto rodinným podnikaním, kúpou ich výrobkov podporujeme konkrétneho človeka a rodinu, ktorí žijú v našom okolí, nie veľký zahraničný koncern a už aj tak extrémne bohatých ľudí.

Výrobky z lokálnych fariem majú mnohokrát aj menší negatívny environmentálny dopad, pretože sa vyžaduje menej energie na ich balenie a transport. To má niekedy vplyv aj na cenu (aj keď tu platí, že vďaka dotáciám v iných krajinách sú často výrobky hoc aj z druhého konca sveta lacnejšie ako tie naše, farmárske). Ak napríklad zelenina a ovocie dozreje prirodzene a nie v kamiónoch, výrobky sú chutnejšie. Ja osobne milujem ten pocit, keď niečo jem a poznám príbeh danej potraviny, ktorá navyše skvele chutí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie