Slovensko dalo svetu plemeno, na ktoré môže byť právom hrdé. Príbeh československého vlčiaka

Zdroj: Unsplash/Honza Reznik

Plemeno československý vlčiak je pomerne mladé. Všetko začalo roku 1955 experimentálnym krížením karpatského vlka s nemeckým ovčiakom. Šľachtenie začalo na podnet československej armády, ktorá chcela nové plemeno využívať na stráženie hraníc. Armáda potrebovala hybridy, ktoré budú odolné a inteligentné po vlkovi a poslušné a temperamentné po ovčiakovi. 

Pramatkou československého vlčiaka sa stala vlčica Brita. Po takmer trojročnej snahe, počas ktorej sučka nemala o privedených psov záujem a viacerých vážne zranila, napokon vrhla prvé šteniatka. Otcom sa stal agresívny a dominantný ovčiak Cézar, ktorý sa do výbehu Brity dostal náhodou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ch. Agyr Maeg Brano (@agyr_thewolfdog)


Jedno z najkrajších plemien na svete

Experiment sa vydaril a mnohí vravia, že jeho výsledkom je jedno z najkrajších plemien na svete: československý vlčiak, ušľachtilý a elegantný pes s rysmi vlka s hustou rovnou srsťou.

Stavbou tela a žlto-sivým až strieborným sfarbením so svetlou maskou pripomína divokého vlka, ktorý dodnes obýva územie Slovenska. 

Československí vlčiaci v sebe nesú kombináciu vlčích a psích vlastností. Sú nadpriemerne inteligentní, sebavedomí, rýchli a obozretní. Sú mierne plachí a nedôverčiví, no bez dôvodu nikdy nezaútočia. 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie