fbpx

Boženíkova šanca zvrátiť kariérnu situáciu, Boaviste chce splatiť dôveru

FOTO TASR - Martin Baumann

Slovenský futbalový reprezentant Róbert Boženík bude na obrazovkách televízie Arena Sport aj naďalej! 23- ročný rodák z Terchovej totižto podpísal prestupové lístky – jeho hosťovanie v portugalskej Boaviste Porto z Feyenoordu Rotterdam sa zmenilo na trvalý prestup. Prestupová čiastka činí 2,5 milióna eur a Róbert podpísal hráčsky kontrakt do júna 2026.

V žilinských začiatkoch vyletel prirýchlo a privysoko

Róbert Boženík dal vo svojich začiatkoch o sebe vedieť v drese MŠK Žilina. V žlto – zelených farbách vylelel do najvyššej slovenskej súťaže ako kométa. Po opartrnejších začiatkoch začal dávať gól za gólom. Celkovo za Žilinu odohral 38 zápasov, v ktorých zaznamenal 14 presných zásahov. Nakoľko tak učinil v pomerne mladom veku, bolo logické, že o neho bude záujem zo zahraničia. Preto nikoho neprekvapilo, keď neskôr prestúpil do holandského Feyenoordu Rotterdam.

Holandsko nie je pre mladého hráča zlá voľba, práveže naopak. Róbert však prestúpil do veľkoklubu, kde si musel krvopotne kliesniť cestu kvôli ťažkej a početnej konkurencii na hrote útoku. Začal sľubne, postupne prichádzali prvé zápasové šance a góly, žiaľ, zatiaľ všetko v jeho kariére zabrzdilo ťažké zranenie, ktoré utrpel. V Eredivisie stihol odohrať 21 zápasov a streliť 3 góly.

Neskôr, po zdravotnej konsolidácii putoval do nemeckého druholigového Dusseldorfu, kde mu však ruže ani zamak nekvitli. Stal sa pravý opak. Člen slovenského národného tímu, v ktorom sa predtým zviditeľnil piatymi presnými zásahmi, vo Fortune takmer vôbec nehrával. Ak áno, tak nie na hrote, ale na poste číslo 10 a na pár zápasových minút… V Nemecku stihol odohrať 20 zápasov a pripísať si 2 strelené góly. Akiste si túto kariérnu epizódu predstavoval inak. Lepšie.

V minulej sezóne nastala Boženíkova kariérna obroda. Putoval totižto z Feyenoordu, ktorý ho stále vlastnil, na ročné hosťovanie do portugalskej Boavisty Porto. Portugalsko – tu sa ani nebavme, aká je to kvalitná liga a priam ideálna pre mladého hráča zažiariť a neskôr sa v kariére posunúť ďalej. Ani tu však Boženík nemal ideálnu pozíciu v kádri, nakoľko bol značnú časť sezóny až útočník číslo 2. Nezúfal však. Poctivo pracoval a poctivo zbieral zápasové štarty. Odmenou mu bolo niekoľko vskutku zaujímavých výkonov, celkovo 23 zápasov a 4 strelené góly. Zaujalo, že v posledných zápasoch nastúpil v základnej zostave Boavisty a v záverečnom ligovom kole strelil 2 góly. Všetko pod dohľadom trénera Armanda Petita, v Portugalsku váženého bývalého hráča a teraz trénera, pod ktorého vedením sa klub vyhol záchranárskym prácam a umiestnil sa v pokojnom strede tabuľky (9. miesto).

Pre denník Šport v nedávnom rozhovore poznamenal:

„Stále som sa snažil nastaviť na to, aby som sa zlepšoval. Pokiaľ som nemal priestor v zápasoch, snažil som sa makať na progrese na tréningoch. Ak by som sa ubíjal počas minulých sezón nižšou minútážou a nechal za seba hovoriť hnev, nič by mi to nedalo. Sústredil som sa na proces. Do každého dňa som išiel s tým, aby som odviedol maximum. Môj osobný kondičný tréner Roman Švantner vždy hovorí, že tvrdá práca sa ukáže skôr, či neskôr. Držím sa týchto slov a budem sa ich držať aj naďalej.“

Splatiť dôveru do neho vloženú

Skutočnosť, že Boavista s ním predĺžila hráčsky kontrakt okomentoval slovami:

„Cítim sa tu ako doma a ako súčasť tejto rodiny. Ľudia vo mňa veria a v tejto fáze mojej kariéry je dôležité, aby som dostal všetku túto podporu a náklonnosť. V minulej sezóne som dal vždy do toho všetko. Cítim, že som bol dôležitou súčasťou nášho úspechu. A to aj preto, že som sa vždy snažil byť dobrým spoluhráčom a vedel som si počkať na svoje šance. Samozrejme, túto sezónu chcem hrať viac, ale najdôležitejší bude vždy tím. Chceme mať pokojnú sezónu, ale našim cieľom je aj to, aby sme opäť hrali skvelý futbal.“

„Áno, Boavista Porto za mňa zaplatila na svoje pomery veľa peňazí, takže pre klub je to veľký transfer. To je jasný dôkaz, že mi veria. Veľmi si to vážim a túto dôveru sa budem snažiť splatiť čo najlepšími výkonmi na ihrisku. Je to predsa len iné, keď prídete do klubu zadarmo, a keď za vás zaplatia. V druhom prípade je hráč v lepšej pozícii. Zároveň si uvedomujem, že sa to prejaví aj v očakávaniach odo mňa.“

Róbert Boženík verí a želá si, aby mal úspešnú sezónu. Aby mu to „padalo“ v portugalskej lige, ale taktiež by sa rád vrátil aj do zostavy národného mužstva, z ktorej v posledných zápasoch vypadol.

„Verím, že áno, že to bude moja doposiaľ najlepšia klubová a reprezentačná sezóna. Či už z pohľadu čísel, alebo hernej vyťaženosti. Futbalový život prináša rôzne veci. Niekde som sa dočítal, že ma čaká reštart kariéry – takto ro neberiem. Jednoducho, moja kariéra má rôzne fázy. Nie každý je Marek Hamšík, ktorý nastupoval celú kariéru v základnej zostave svojich mužstiev. Aj Milan Škriniar si prešiel obdobím, keď čakal na svoju šancu. Ja som bol trpezlivý a snažil som sa vydobyť si svoju pozíciu. Verím, že teraz za to zožnem ovocie,“ zakončil Róbert Boženík.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie