fbpx

Ingrid Brocková v Nemecku: Vidíme veľký potenciál na užšiu spoluprácu v oblasti vedy, výskumu a inovácií

FOTO TASR - Jaroslav Novák

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková navštívila 13. júla 2023 Bavorsko, kde rokovala v Mníchove so štátnou ministerkou pre európske a medzinárodné záležitosti spolkovej krajiny Bavorsko Melanie Humlovou.

Počas rokovania ocenila Ingrid Brocková minuloročnú návštevu bavorskej ministerky v Bratislave a vyzdvihla úspešné zasadnutie Slovensko-bavorskej komisie, ktoré sa uskutočnilo koncom apríla tohto roku v Bratislave. „Moja pracovná cesta spolu s trinásťčlennou delegáciou expertov zo Slovenska nadväzuje na tohtoročné zasadnutie Slovensko-bavorskej komisie a predstavuje symbolický štart našich spoločných aktivít s cieľom využiť potenciál spolupráce predovšetkým v oblastiach vedy, výskumu a inovácií,“ uviedla štátna tajomníčka. M. Humlová ponúkla skúsenosti Bavorska so vzdelávaním detí na školách s cieľom boja proti dezinformáciám.

Štátna tajomníčka sa počas návštevy stretla aj s predstaviteľmi slovenskej komunity v Bavorsku, s ktorými hovorila o možnosti podpory krajanských aktivít so zameraním na vyučovanie slovenského jazyka pre deti žijúce v Bavorsku. Absolvovala tiež rozhovor vo Fraunhoferovej spoločnosti, ktorá je najväčšou organizáciou aplikovaného výskumu v Európe a stretla sa s predstaviteľmi politickej Nadácie Hannsa Seidela, ktorá pôsobí na Slovensku už od roku 1993.

Druhý deň pracovnej návštevy smeroval do nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württemberska, kde 14. júla 2023 štátna tajomníčka Ingrid Brocková slávnostne otvorila Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Štuttgarte. „Pevne verím, že znovuotvorenie Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Štuttgarte výrazne prispeje k zintenzívneniu ekonomickej spolupráce medzi Slovenskom a Bádenskom-Württemberskom,“ uviedla štátna tajomníčka počas slávnostného otvorenia.

V Bádensko-Württembersku sa Ingrid Brocková tiež stretla so zastupujúcim štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Bádenska-Württemberska Michaelom Kleinerom, s ktorým hovorila najmä o rozvoji hospodárskej spolupráce s dôrazom na oblasti automobilového priemyslu, informačných a komunikačných technológií, vodíkových technológií a vesmírneho priemyslu.

Štátnu tajomníčku na pracovnej ceste sprevádzala delegácia expertov z verejného a súkromného sektora, ktorí mali možnosť priamo nadviazať kontakty s nemeckými partnermi a spoločne navštívili klaster automobilového priemyslu budúcnosti ARENA 2036 v Štuttgarte.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie