fbpx

Na obľúbené seriály a filmy si počkáme celé roky. V Hollywoode štrajkujú herci aj scenáristi

Zdroj: Unsplash/Osarugue Igbinoba, Netflix

Americké štúdiá majú problém. K scenáristom, ktorí už dva mesiace štrajkujú za lepšie platy a pracovné podmienky, sa v noci zo štvrtku na piatok pridali aj tisíce hercov. Začala sa najväčšia štrajková akcia v Hollywoode za posledných 60 rokov.

Televízny aj filmový priemysel stráca v týchto chvíľach desiatky miliónov dolárov denne. Viac ako 160-tisíc hercov zastúpených Úniou amerických televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) začalo úderom včerajšej polnoci oficiálny štrajk. Členovia združenia tak fakticky nemôžu pracovať a pozastavujú sa aj práce na rozbehnutých projektoch.

Známe značky budú meškať 

Posledné dva mesiace funguje „továreň na sny“ iba v provizórnom režime. Nevznikajú nové scenáre k filmom, seriálom ani večerným talk-show, scenáristi nemôžu pracovať na rozpísaných projektoch a filmári nemajú možnosť hotové scenáre prepisovať počas natáčania.

Štúdiá tak vo veľkom ohlasujú odklady premiér. Medzi obeťami štrajku sa objavili aj očakávané tituly ako záverečná séria Stranger Things či pokračovanie seriálu The Last of Us. Práce na oboch seriáloch stoja a nie je jasné, kedy budú obnovené.

Premiéry odsúvajú aj filmové štúdiá. Avatara 3 presunul Disney o celý rok na december 2025 a počkajú si aj fanúšikovia komiksových adaptácií od Marvelu, ktoré dorazia do kín so značným meškaním. Odklady sa dotkli prakticky všetkých chystaných titulov, vrátane Deadpoola 3, Fantastickej štvorky, Avengers či Thunderbolts. Očakáva sa, že vzhľadom na prebiehajúci štrajk nebudú presuny definitívne, obľúbené seriálové a filmové značky tak budú meškať celé roky.

Kameňom úrazu sú umelá inteligencia a peniaze

Od začiatku mája nepracuje ani približne 20-tisíc členov Združenia amerických scenáristov (WGA), ktorým sa po týždňoch vyjednávania nepodarilo dosiahnuť kompromis s predstaviteľmi najväčších amerických štúdií.

Scenáristi sa sťažujú hlavne na prístup streamovacích spoločností, ktoré majú deformovať trh a kreatívcov neadekvátne odmeňovať. Faktom je, že firmy ako Netflix či Amazon Prime scenáristom na rozdiel od televíznych a filmových štúdií neplatia odmeny podľa úspešnosti jednotlivých projektov.

Zatiaľ čo WGA požaduje na prémiách približne 429 miliónov dolárov, zástupcovia produkčných spoločností núkajú len 89. Ďalším bodom úrazu je aj používanie umelej inteligencie (AI), ktoré WGA odmieta. Podľa návrhu scenáristov by AI nemala kvôli porušovaniu autorských práv vstupovať do kreatívneho procesu. 

Herci protestujú od dnešnej polnoci

Neúspešne dopadli aj rokovania Únie televíznych a rozhlasových umelcov so streamovacími gigantami, počas ktorých sa herci dožadovali lepších platov, ako aj ochrany pred zneužitím umelou inteligenciou. Po dnešnej polnoci tak majú herci, ktorí sú členmi Únie, prakticky zakázané nakrúcať akékoľvek nové filmy a seriály, dokonca nemôžu ani propagovať tituly, ktoré už nakrútili.

Informáciu o štrajku zverejnila Únia počas včerajšej premiéry filmu Oppenheimer o vývoji atómovej bomby, ktorá sa konala v Londýne. Z kinosály počas premietania odišlo na protest celé herecké obsadenie, vrátane Cilliana Murphyho, Matta Damona a Emily Blunt.

Štrajk hercov každopádne znamená pre americký kreatívny priemysel veľký problém a zúčastneným stranám je už teraz jasné, že sitácia nie je dlhodobo udržateľná. Na ťahu sú aktuálne štúdiá.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie