fbpx

Čistá pleť, viac energie, lepšie trávenie a žiadne hlieny. Počuli ste už o raw vegánstve? (rozhovor)

Zdroj: archív MM

Hovorí si Captain Wortex a na svojom instagrame propaguje vlastné vegánske výrobky, parkour, zdravý životný štýl aj raw vegánstvo. „Niekomu tento typ stravy vyčistí pleť, inému to pomôže so stolicou. Všeobecne máte menej zaťaženú tráviacu sústravu,“ vraví Michal Marček v rozhovore pre iStream.sk. „Mne osobne zmizli ranné hlieny a rýchlejšie regenerujem.“

Raw vegánstvo (v nešikovnom preklade „surové vegánstvo“, pozn. red.) je životný štýl, ktorý spája princípy vegánstva a raw foodizmu. Jeho vyznávači konzumujú výlučne rastlinné produkty, ktoré nie sú zahrievané nad 48 °C. Hlavné zložky jedálnička tvorí predovšetkým ovocie, zelenina, orechy, semená a naklíčené obilniny.

Filozofia raw vegánstva tvrdí, že spracovanie potravín varením v nich ničí základné živiny a enzýmy, ktoré podporujú trávenie a celkové zdravie. Priaznivci tohto životného štýlu často uvádzajú ako potenciálne výhody zvýšenú energetickú hladinu či chudnutie. Znie to skvelo, no pred tým, ako sa sami rozhodnete pre drastickú zmenu vo vašom jedálničku, mali by ste poznať svoju kondíciu a zdravotný stav a ideálne si o vegánstve aj čo-to naštudovať.

Čo vás pri prechode zo všežravca na raw vegána pravdepodobne čaká a neminie, bolo pre Michala náročné vyškrtnúť zo života mäso a ako dnes vyzerá jeho denný jedálniček?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Captain Wortex (@captainwortex)

Kedy a prečo ste sa rozhodli pre raw vegánstvo?

Experimentoval som s vegetariánstvom, no vydržalo mi to nanajvýš mesiac. Túto zmenu som nezvládol po psychickej stránke, a tak som sa vrátil k pôvodnej strave s tým, že som zásadne obmedzil mäso.

K raw vegánstvu som sa dostal až neskôr. Že do toho pôjde, som sa rozhodol zo dňa na deň pred 5 rokmi. Možno by bolo lepšie, keby som stravu menil postupne, no som už raz taký, buď niečo robím na 100 % alebo vôbec. A už počas prvej noci som vedel, že toto je moja cesta.

Nemal som žiadne vážne ochorenia, ktoré by ma k raw vegánstvu priviedli. Začal som v rovesníkoch vidieť, ako sa na nich odráža ich životný štýl, hlavne nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a mastná strava. Uvedomil som si, že ak chcem byť skutočne fit, z dlhodobého hľadiska pohyb nebude stačiť.

Chcem byť vitálny aj vo vysokom veku, zmena stravy tak bola v mojom prípade hlavne o prevencii.

 Bolo náročné prestať jesť mäso?

Mäso mi popravde vôbec nechýbalo, s jeho absenciou v jedálničku som sa vyrovnal rýchlo. Horšie to už bolo s chuťami, na ktoré som bol odmalička zvyknutý. Napriek tomu, že som si často varil, znamenalo raw vegánstvo úplne inú dimenziu stravovania sa. Mal som pocit, že sa musím naučiť všetko odznovu. Zabralo to veľa času, no telo aj myseľ si postupne zvykli.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie