fbpx

Slovan odštartuje európsku pohárovú púť, proti Swift Hesperange sa opiera o herný plán a fanúšikovskú podporu

Futbalisti Slovana sa radujú z víťazstva 2:1 po zápase 4. kola nadstavbovej časti o titul vo Fortuna lige medzi ŠK Slovan Bratislava a DAC Dunajská Streda v Bratislave v nedeľu 9. apríla 2023. FOTO TASR - Martin Baumann

Futbalistov ŠK Slovan Bratislava čaká dnes o 20:30 h prvý zápas 1. predkola Ligy majstrov UEFA. Stretnú sa v ňom proti luxemburskému FC Swift Hesperange, úradujúcemu majstrovi svojej krajiny, ktorý je nateraz veľkou neznámou. Aj preto, že v posledných týždňoch sa uzavrel pred svetom a znemožnil tak Slovanistom zozbierať o ňom drahocenné informácie. Všetko však nasvedčuje tomu, že dnes na Tehelnom poli pred početnou kulisou uvidíme domanciu Slovana, ktorá by mala byť aj výsledkovo potvrdená.

Tréner Weiss: Maximálny výkon od hráčov na ihrisku

ŠK Slovan Bratislava je v dobrej športovej forme a správnom nastavení. Záver minulej sezóny zvládol bravúrne, keď v ligovom finiši predbehol Dunajskú Stredu a tešil sa už z 5. majstrovského titulu v rade. Darilo sa mu aj v príprave, keď zvíťazil vo všetkých 4 prípravných zápasoch so súhrnným skóre 11:2. Postupne zdolal Universitate Kluž 3:0, Olimpiju Ľublana 2:1, Wislu Plock 2:0 a v generálke na dnešný súboj v Šamoríne Rapid Bukurešť 4:1.

V kádri A- mužstva prišlo k viacerým zmenám – posilami by mali byť Cesar Blackman, panamský pravý obranca, ktorý je však momentálne na Cold Cupe a Kevin Wimmer, stopér z Rapidu Viedeň, ktorý však tiež do dnešného zápasu nezasiahne, nakoľko si priniesol z bývalého pôsobiska trest. Kto by mal nastúpiť, to je dozaista srbský brankár reprezentujúci Kanadu Milan Borjan. Bola by to premiéra v belasom drese s tým, že sa s mužstvom nezohral ani v jednom z prípravných zápasoch. Pôjde dnes Slovan do rizika? Vyzerá to tak, že áno. Práve Borjanov príchod môže byť zásadný. Ide o kvalitného a skúseho brankára, ktorý môže pomôcť stabilizovať zadné rady Slovana.

Do základnej zostavy sa pýta aj Marko Tolič, vysoký ofenzívny futbalista, nastupujúci na poste číslo 10. Nie je taký kreatívny a nápaditý ako odchádzajúci Georgi Čakvetadze, no je to hráč, ktorý vie byť gólovo i asistentsky produktívny. Nastúpiť môže prioritne preto, že je otázny štart útočníka Aleksandara Čavriča. Tento srbský futbalista, ktorý je jednou nohou na odchode z klubu podstúpil po konci sezóny operačný zákrok členka a síce už 10 dní naplno trénoval s mužstvom, jeho štart v otváracej jedenástke je menej pravdepodobný.

Tréner Slovana Vladimír Weiss st. v tom má jasno. Kľúčom k dnešnému výsledkovému úspechu bude podať výkony na hranici svojich možností. „Dôležité bude, aby hráči, ktorí vyjdú na ihrisko podali maximálny výkon a boli úspešní. Verím, že pri tvorbe zostavy budem mať šťastnú ruku. V tejto chvíli mám jeden či dva otázniky. Čo sa týka súpera z Luxemburska, zo zháňaním informácii to nebolo jednoduché. Dnes a na vrcholovej úrovni sa nestáva, že sa kluby zatvárajú pred svetom. Otvorenosť je normálna, pretože ľudia chcú vidieť aj prípravné zápasy a žiť s mužstvom počas leta. Napriek tomu verím, že sa presadíme svojou hrou a budeme úspešní,“ hovoril skúsený kouč.

Musia kráčať pomaly, krok za krokom

Prvé zápasy v novej sezóne môžu byť zradné. Tobôž, ak nabiehate z krátkej prípravy a na domácej pôde proti vám stojí kvalitný a húževnatý súper, ktorý nemá čo stratiť, to skôr vy. Slovan sa o tom presvedčil v minulom roku, keď v prvom zápase privítal gruzínske Dinami Batumi a na Tehelnom poli to bolo veľké trápenie s bezgólovou remízou 0:0. Postup si vybojoval až v odvete, po infrarktovej koncovke, v ktorej rozhodol gól Vladimíra Weissa ml. z rohového kopu v 3. minúte nadstaveného času predĺženia.

„Pamätný zápas v Batumi a gól v poslednej sekunde nám smerom do ďalšieho priebehu sezóny nesmierne pomohol – bol to veľmi dôležitý moment. Tam sa budoval kolektív, ktorý sa potom nepoložil v množstve ďalších infarktových zápasov. Napriek tomu by som bol radšej, keby sme teraz v stredu zvíťazili 3:0 a v odvete by to už bolo pre nás jednoduchšie. Vzhľadom na to, že o Swifte Hesperange sa ťažšie zháňali informácie neviem úplne do detailov, čo od súpera máme čakať. Sústredíme sa tak na seba – máme plán, v ktorom presne vieme, ako hrať. V príprave sme podávali veľmi dobré výkony, čo nám určite pridalo na sebavedomí. Pevne verím, že teraz sa predstavíme v podobnom duchu, ako v predošlých stretnutiach počas leta,“ hovoril špílmacher a kapitán mužstva Vladimír Weiss ml, ktorý zdôraznil práve dôležitosť poctivej prípravy, ktorú majú hráči Slovana za sebou.

„Po tejto príprave si chalani v kabíne dosť veria. Keď som pred časom prišiel do Slovana, povedal som, že môj cieľ a sen je hrať so Slovanom Ligu majstrov. Žreb je možno najľahší za posledné roky, ale takisto vieme, že niekedy hráme lepšie proti silnejším súperom. Pevne verím, že sme v hlavách správe nastavení a pripravení. Každý má nejaký sen, ten náš je Liga majstrov. Vieme, že bude veľmi náročné ho splniť. Musíme kráčať pomaly a postupne krok za krokom, udržiavať si koncentráciu na vždy ten najbližší zápas,“ pokračoval herný líder mužstva. Potešilo ho taktiež, že dnes by malo prísť na Tehelné pole odhadom 13 000 až 15 000 fanúšikov.

Predpokladaná zostava ŠK Slovan Bratislava: Borjan – Pauschek, Kašia, Bajrič, Lovat – Kucka, Kankava – Barseghjan, Tolič, Weiss – Malik Abubakari.

Úvodný zápas 1. predkola Ligy majstrov UEFA medzi ŠK Slovan Bratislava – FC Swift Hesperange má na Tehelnom poli výkop o 20:30 h. Rozhoduje ho hlavný rozhodca Kopijevski z Ukrajiny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie