fbpx

Ako sa zdravo opáliť, kedy sa stiahnuť do tieňa a ako často sa natierať? 7 otázok o opaľovaní

Zdroj: Unsplash/Ravi Avaala, Unsplash/Ryan Christodoulou

Leto je konečne tu a s ním aj dovolenky pri mori, turistika v horách, okopávanie v záhrade či relax na kúpalisku. V exteriéri a na priamom slnku trávime dlhé hodiny aj napriek tomu, že okolo obeda je jeho žiarenie najintenzívnejšie a najškodlivejšie pre našu pokožku. Prinášame sedem otázok a odpovedí o tom, ako sa opaľovať zdravo a bez toho, aby ste si nenávratne poškodili pokožku.

Kedy je najlepší a najhorší čas na opaľovanie?

Ideálny čas na opaľovanie je skoro ráno alebo neskoro popoludní. Vyhýbajte sa intenzívnemu slnečnému žiareniu medzi 11:00 až 16:00, kedy sú slnečné lúče najsilnejšie. Aktívnym opaľovaním sa v tomto čase zvyšujete riziko spálenia a dlhodobého poškodenia kože. Najhoršie urobíte, ak sa budete opaľovať okolo obeda, keďže UV žiarenie, ktoré je pre ľudskú pokožku škodlivé, je v tom čase najintenzívnejšie. Ak sa naopak budete vyhrievať na slnku ráno alebo neskôr poobede, môžete stále dosiahnuť krásne opálenie a zároveň znížite riziko škodlivých účinkov.

Mám zostať v tieni alebo na priamom slnku?

Odborníci radia, aby ste medzi „opekaním sa“ na priamom slnku a tieňom našli ten správny balans. Zatiaľ čo určité množstvo slnečného žiarenia je potrebné na to, aby telo produkovalo vitamín D, nadmerný čas strávený na priamom slnku môže vašu pokožku trvalo poškodiť. Ak sa chystáte na dovolenku k moru a neviete si predstaviť, že nestrávite celý deň na pláži, pokúste sa rovnomerne rozkladať čas, ktorý trávite na slnku a v tieni. Myslite na to, že UV žiarenie je okolo obeda skutočne intenzívne aj na to, že vaša pokožka potrebuje po silnej dávke slnečných lúčov oddych. 

Ako sa čo najlepšie opáliť?

Najskôr si pred opaľovaním urobte dôkladný peeling, aby ste odstránili odumreté kožné bunky. Vďaka tejto jednoduchej finte zvýšite pravdepodobnosť, že sa vaša pokožka opáli rovnomerne. Nezabudnite aplikovať opaľovací krém s vysokým faktorom ochrany, aby ste pokožku ochránili pred UV žiarením. Pokiaľ trávite na slnku celý deň, natierajte sa krémom každé dve hodiny, hlavne po plávaní. Ak sa nadmerne potíte, natierajte sa častejšie. Vyhnite sa používaniu rôznych olejov a samoopaľovacích krémov, môže akurát zintenzívniť účinky škodlivého UV žiarenia. A, samozrejme, nezabudnite zostať počas celého procesu hydratovaný.

Čomu sa počas opaľovania vyhnúť?

Vyhnite sa používaniu produktov, ktoré obsahujú retinol alebo alfa-hydroxykyseliny. Tieto zložky môžu spôsobiť, že vaša pokožka bude na slnko citlivejšia. Chráňte si oči slnečnými okuliarmi s UV filtrom a pokožku na tvári napríklad klobúkom so širokým okrajom. Netrávte na priamom slnku priveľa času, zvlášť počas špičky a nikdy, ale skutočne nikdy nekombinujte opaľovanie sa na slnku s návštevou solária alebo použitím slnečnej lampy.

Aký druh ochrany pri opaľovaní použiť?

Opaľovací krém je na zabezpečenie správnej ochrany pri opaľovaní nevyhnutný. Vyberajte si krém s faktorom minimálne SPF 30 alebo vyšším a naneste ho v primeranom množstve na všetky exponované oblasti pokožky. Nezabudnite ani na uši, zadnú časť krku, lýtka či kolená. Pre dodatočnú ochranu zvážte kúpu odevov chrániacich pred slnkom, ktoré sú vhodné aj na kúpanie.

Aké sú hlavné výhody opaľovania?

Vďaka slnku si naše telo vytvára vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí, ale napríklad aj našu celkovú pohodu. Slnečné svetlo zlepšuje náladu a pomáha regulovať spánkový režim.

Aké sú hlavné riziká opaľovania?

Nadmerné vystavovanie sa škodlivým UV lúčom môže mať za následok spálenie, predčasné starnutie, poškodenie kože a zvýšené riziko rakoviny kože.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie