Milovníci Nutelly smútia: Zomrel vynálezca legendárnej pochúťky, dožil sa úctyhodných 97 rokov

nutella
Milovníci kakaovej pochúťky majú hlavu v smútku. Taliansky chemik, Francesco Rivella, vynálezca svetoznámej lieskovoorieškovej kakaovej nátierky Nutella, zomrel tento rok na Valentína vo veku úctyhodných 97 rokov. Foto: X/@pubity, Wikimedia Commons/Janine
Reklama

Počiatky Nutelly siahajú do povojnového Talianska, kedy sa kakao stalo extrémne vzácnym.

Milovníci kakaovej pochúťky majú hlavu v smútku. Taliansky chemik, Francesco Rivella, vynálezca svetoznámej lieskovoorieškovej kakaovej nátierky Nutella, zomrel tento rok na Valentína vo veku úctyhodných 97 rokov, píše portál Hindustan Times.

V dôchodku sa zameral na pestovanie ovocia

Rivella, ktorého prezývali „otcom“ Nutelly, začal pracovať v talianskej spoločnosti na výrobu čokolády a cukroviniek Ferrero v roku 1952. To bolo dva roky pred uvedením Nutelly na trh. V tom čase mal 25 rokov a bol čerstvo po absolvovaní univerzity, kde získal titul z bromatologickej chémie v Turíne.

Podľa správy New York Post bol Rivella súčasťou „chemickej miestnosti Ferrera“ a spolupracoval s tímom zodpovedným za štúdium surovín s cieľom vyvinúť nové produkty zmiešaním, rafináciou a ochutnávaním prísad.

V tejto miestnosti sa zrodili niektoré z najznámejších produktov Ferrero. Rivella sa stal senior manažérom spoločnosti, ktorú v roku 1946 založil menovec Pietro Ferrero.

Neskôr sa stal pravou rukou Ferrerovho syna Michele Ferrera, ktorý zdedil rodinný podnik. Michele Ferrero zomrel tiež 14. februára, ale v roku 2015, takže 10 rokov pred úmrtím Rivella.

Po odchode do dôchodku sa podľa správ Rivella zameral na pestovanie ovocia a tradičný taliansky šport pallapugno (tímový šport, ktorý sa hrá s loptou na rovnej hracej ploche s odrazovou stranou, či už ide o stenu, alebo sieť, pozn. red.).

Zostali po ňom traja synovia, dcéra a sedem vnúčat. Rivellov pohreb sa uskutočnil v pondelok, 17. februára, v Albe, kde žil po odchode do dôchodku. Podľa správy bude pochovaný v Barbarescu.

Vzácne kakao

Počiatky Nutelly siahajú do povojnového Talianska, kedy sa kakao stalo extrémne vzácnym. Ferrero pod úsilím Rivelly tento problém vyriešilo „vytvorením sladkej pasty vyrobenej z lieskových orieškov, cukru a trochy vzácneho kakaa,“ uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Nutelly.

Šlo tak o prvotinu Nutelly, ktorá vznikla v roku 1946 a pôvodne sa volala „Giandujot“. Tento názov bol odvodený od „Gianduja“, čo je cukrovinka vyrobená z čokolády a lieskových orieškov.

Výsledný produkt, ktorým bola pasta, sa predával v tvare bochníka. Potom sa dal krájať a natierať na chlieb. Z pasty Giandujot sa následne stala krémová novinka, ktorá sa ľahšie rozotierala. Ferrero to pomenovalo „SuperCrema“.

Názov „Nutella“ prišiel až oveľa neskôr v roku 1964, keď sa recept vylepšil o lieskové oriešky a predával v pohároch ako kakaový krém.

Nátierka sa potom pomaly vyvážala na medzinárodné trhy a stala sa populárnou po celom svete. Svetový deň Nutelly sa oslavuje 5. februára od roku 2007.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zo zahraničia