Počiatky Nutelly siahajú do povojnového Talianska, kedy sa kakao stalo extrémne vzácnym.
Milovníci kakaovej pochúťky majú hlavu v smútku. Taliansky chemik, Francesco Rivella, vynálezca svetoznámej lieskovoorieškovej kakaovej nátierky Nutella, zomrel tento rok na Valentína vo veku úctyhodných 97 rokov, píše portál Hindustan Times.
V dôchodku sa zameral na pestovanie ovocia
Rivella, ktorého prezývali „otcom“ Nutelly, začal pracovať v talianskej spoločnosti na výrobu čokolády a cukroviniek Ferrero v roku 1952. To bolo dva roky pred uvedením Nutelly na trh. V tom čase mal 25 rokov a bol čerstvo po absolvovaní univerzity, kde získal titul z bromatologickej chémie v Turíne.
Podľa správy New York Post bol Rivella súčasťou „chemickej miestnosti Ferrera“ a spolupracoval s tímom zodpovedným za štúdium surovín s cieľom vyvinúť nové produkty zmiešaním, rafináciou a ochutnávaním prísad.
V tejto miestnosti sa zrodili niektoré z najznámejších produktov Ferrero. Rivella sa stal senior manažérom spoločnosti, ktorú v roku 1946 založil menovec Pietro Ferrero.
Neskôr sa stal pravou rukou Ferrerovho syna Michele Ferrera, ktorý zdedil rodinný podnik. Michele Ferrero zomrel tiež 14. februára, ale v roku 2015, takže 10 rokov pred úmrtím Rivella.
Po odchode do dôchodku sa podľa správ Rivella zameral na pestovanie ovocia a tradičný taliansky šport pallapugno (tímový šport, ktorý sa hrá s loptou na rovnej hracej ploche s odrazovou stranou, či už ide o stenu, alebo sieť, pozn. red.).
Zostali po ňom traja synovia, dcéra a sedem vnúčat. Rivellov pohreb sa uskutočnil v pondelok, 17. februára, v Albe, kde žil po odchode do dôchodku. Podľa správy bude pochovaný v Barbarescu.
Vzácne kakao
Počiatky Nutelly siahajú do povojnového Talianska, kedy sa kakao stalo extrémne vzácnym. Ferrero pod úsilím Rivelly tento problém vyriešilo „vytvorením sladkej pasty vyrobenej z lieskových orieškov, cukru a trochy vzácneho kakaa,“ uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Nutelly.
Šlo tak o prvotinu Nutelly, ktorá vznikla v roku 1946 a pôvodne sa volala „Giandujot“. Tento názov bol odvodený od „Gianduja“, čo je cukrovinka vyrobená z čokolády a lieskových orieškov.
Výsledný produkt, ktorým bola pasta, sa predával v tvare bochníka. Potom sa dal krájať a natierať na chlieb. Z pasty Giandujot sa následne stala krémová novinka, ktorá sa ľahšie rozotierala. Ferrero to pomenovalo „SuperCrema“.
Názov „Nutella“ prišiel až oveľa neskôr v roku 1964, keď sa recept vylepšil o lieskové oriešky a predával v pohároch ako kakaový krém.
Nátierka sa potom pomaly vyvážala na medzinárodné trhy a stala sa populárnou po celom svete. Svetový deň Nutelly sa oslavuje 5. februára od roku 2007.