fbpx

FC Spartak Trnava v neustálom hľadaní posíl, problematická sa javí defenzíva

Na snímke futbalisti a realizačný tím FC Spartak Trnava počas prvého tréningu v letnej príprave pred začiatkom nového ročníka Fortuna ligy a Európskej konferenčnej ligy v Trnave vo štvrtok 15. júna 2023. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Futbalisti FC Spartak Trnava sú v plnej príprave, snažiac sa na novú sezónu byť pripravení čo najlepšie. Zverenci trénera Michala Gašparíka sa v rámci príprav na Niké ligu a predkolo Európskej konferenčnej ligy stretli v zápasovom meraní síl zatiaľ s HNK Rijeka (1:3), Hajdukom Split (1:1), v utorok vyhrali nad Wislou Plock 2:1 a naposledy v rakúskom Bad Blamau prehrali so Sturmom Graz vysoko 0:4. A práve tento zápas vynoril mnohé otázniky… Spartak sa ešte stretne s anglickým Ipswich Town a 22. júla v rámci osláv storočnice privíta v City Aréne španielsku Valenciu.

Prierez odchodov a príchodov

V Spartaku Trnava sa veci dejú za pochodu. Samozrejme, vedenie mužstva chce káder čo najviac posilniť, hlavne doplniť problematické posty – stopér, defenzívny záložník, útočník. Aj preto do malého Ríma prišli zatiaľ nasledovní hráči: Philipp Azango a Filip Bainovič (obaja AS Trenčín), Martin Šulek (Wisla Plock), Marco Djuričin (HNK Rijeka H), a defenzívny štít Breznik (Mura).

Naopak, v klube už nebudú pokračovať: Čurma (Karviná), Savvidis (Slovan), Olejník (Maďarsko), De Azevedo, Twardzik (LASK Linz, návrat z hosťovania), Taiwo (Slovan ?), Boateng, Paur, Ikugar (budúci zamestnávateľ neznámy). Citeľnou stratou je Grék Kyriakos Savvidis, defenzívny štít, ktorý sa ako voľný hráč upísal bratislavskému Slovanu. Ešte väčšia rana je strata nigérijského útočníka Abdulrahmana Taiwa, ktorý patrí dánskemu Sonderjske, no taktiež má podľa niektorých zdrojov namierené do Slovana Bratislava. V minulej sezóne nastrieľal 14 gólov, ktoré teraz chýbať dozaista budú. V tíme je ešte útočník Milan Ristovski a v pozícii tretieho útočníka Kenneth Ikugar.

Hodnotenie trénera Michala Gašparíka po Sturme…

Ako sme spomenuli vyššie, Trnava cez víkend prehrala s rakúskym Sturmom Graz vysoko 0:4. Zápas odkryl mnohé. „Výsledok je reálnym odzrkadlením kvality, ktorú má Graz a našou kvalitou. Síce sme aj my mohli streliť nejaké dva- tri góly, ale oni nám dali štyri a mali ešte ďalšie šance na skórovanie. Ak chceme s takýmto silným tímom uhrať dobrý výsledok, tak potrebujeme mať čo najsilnejšiu základnú zostavu a všetkých hráčov zdravých. To sme dnes nemali a museli sme zasa improvizovať v zostave, aj v striedaniach. Výsledok nie je priaznivý, aj keď je trocha skreslený tým, že sme v polovici prípravy a najmä v druhom polčase sa prejavila únava,“ hodnotil pre webovú stránku klubu hlavný tréner Michal Gašparík.

Na snímke tréner Trnavy Michal Gašparík drží futbalovú loptu počas prvého tréningu v letnej príprave pred začiatkom nového ročníka Fortuna ligy a Európskej konferenčnej ligy v Trnave vo štvrtok 15. júna 2023. FOTO TASR – Lukáš Grinaj

Z plánov mu vypadlo viacero hráčov. „Čo sa týka základnej zostavy a tých výpadkov, tak najciteľnejšie je to cítiť v obrannej formácii, kde nám vypadol kľúčový hráč a líder obrany Lukáš Štetina. Pokiaľ sa nedá zdravotne do poriadku, tak musíme reagovať príchodom ďalšieho skúseného stopéra. Hrať s dvoma mladými stopérmi je veľmi ťažké a aj Sebastiánovi Kóšovi sa potom hrá ľahšie, ak má vedľa seba skúseného stopéra. Pozitívne vnímam hráča Breznika – je síce mladý, ale keď bude pripravený, tak očakávame od neho okamžitý prínos. Proti Sturmu hral so sebazaprením aj Kristián Koštrna, ktorý si nešťastne podvrtol členok a musel cez polčas striedať. Tam nám na pravom kraji obrany vypadol na pár dní aj Martin Šulek, ktorý mohol zaskočiť aj na stopérskej pozícii,“ pokračoval mladý, progresívny kouč, ktorý začína v Trnave ďalšiu sezónu.

Okrem stopéra tréner spolu s vedením stále hľadajú aj hráča na post defenzívneho stredopoliara. „Proti Sturmu nemohol hrať ani Philipp Azango, ktorý má ľahké svalové zranenie a nechceli sme s ním riskovať, preto ostal doma. Od tohto týždňa začne normálne trénovať s mužstvom. Stále nám ostáva vyriešiť príchod náhrady za Kyriakosa Savvidisa. Jedna alternatíva nám nevyšla ( hráč z Parmy, pozn. red.) lebo hráč neprešiel vstupnou lekárskou prehliadkou, ale mám máme rozrobenú druhú možnosť a uvidíme, či sa nám to podarí. Výbornou alternatívou by mohol byť Erik Sabo, ale máme informácie, že chce ešte ostať v zahraničí. Stále však máme necelé tri týždne do vstupu do pohárov a začiatku Niké ligy, a tak verím, že všetko stihneme,“ zakončil Michal Gašparík.

FC Spartak Trnava vstúpi do sezóny vo štvrtok 27. júla 2023 v rámci 2. predkola Európskej konferenčnej ligy, keď sa predstaví na trávniku lotyšského FK Auda.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie