fbpx

Chelsea Londýn v ťažkej prestavbe, Pochettino: Chceme byť súťaživí a poraziť všetky tie úžasné tímy

Hráč Dortmundu Salih Özcan(vpravo) v hlavičkovom súboji s Enzom Fernandezom z Chelsea vo futbalovom zápase osemfinále Ligy majstrov Borussia Dortmund - Chelsea Londýn v Dortmunde 15. februára 2023. FOTO TASR/DPA

Chelsea Londýn je veľký, silný a stabilný klub anglickej Premier League. V roku 2021 sa pod vedením trénera Thomasa Tuchela tešila zo zisku ušatej trofeje, keď vyhrala milionársku Ligu majstrov, no odvtedy akoby uťal. The Blues išli strmhlav výsledkovo a výkonnostne nadol, až v minulej sezóne najvyššej anglickej súťaže tvrdo narazili a skončili na pre nich katastrofálnom 12. mieste. Aj preto sa mužstvo, ktoré povedie už nový tréner, Argentínčan Mauricio Pochettino nachádza v ťažkej, no vynútenej prestavbe s cieľom okysličiť a skvalitniť hráčsky káder.

Masívne príchody kontra obrovský výpredaj

Veľké veci sa v kuchyni The Blues začali diať po tom, čo sa po dlhých rokoch panovania klubu vzdal ruský oligarcha Roman Abramovič a žezla sa chytil Todd Boehly. Tento americký investor začal robiť s klubom nevídané veci – a to vo veľkom, ba až astronomicky nakupovať hráčov a okrem vysokého odstupného pre kluby im ponúkať dlhodobé zmluvy. Bolo toho celé minulé prestupové obdobie, keď do klubu prišli viacerí hráči, medzi nimi napríklad Ukrajinec Mykhailo Mudryk, ktorý zo Šachtaru Doneck prišiel za takmer 100 miliónov eur.

Jednoducho, diali sa veci nevídané. Za následok to však ani zďaleka nemalo športový úspech. To ani náhodou. Skôr to bol v prvej sezóne Boehlyho éry veľký prepadák. Platí však, že do mužstva prišli viacerí talentovaní a kvalitní hráči a je len otázkou času, kedy si to všetko „sadne“. To je už úloha nového argentínskeho trénera, odborníka naslovovzatého, ktorý by si mal s danou úlohou poradiť. Aj keď ho nečaká nič ľahké.

Len pripomíname, že káder Chelsea skutočne prechádza obrovskou, lež masívnou prestavbou. Stále do neho prúdia noví a noví hráči, pričom odišli viacerí dlhoroční futbalisti – Kanté, Azpiliqueta, Mendy, Kovačič, Pulišič, Havertz, Koulibally, či Mount.

Hráč Dortmundu Marius Wolf(uprostred) kope do lopty cez Thiagu Silva z Chelsea vo futbalovom zápase osemfinále Ligy majstrov Borussia Dortmund – Chelsea Londýn v Dortmunde 15. februára 2023. FOTO TASR/DPA

V očakávaní ďalších posíl

Mauricio Pochettino je v službách Chelsea viac ako týždeň a na novú výzvu sa pochopiteľne teší: „Chcem dať všetko, čo môžem ľuďom, ktoré vo mňa veria. Viem, že si musím vybudovať vzťah s fanúšikmi. Som ti, Chelsea, plne oddaný, verím, že spolu dokážeme vybudovať niečo výnimočné. Ak naozaj veríme a držíme spolu, môžeme byť súťaživí a poraziť všetky tie úžasné tímy, ktoré nás čakajú. V Chelsea to nie je o tom, aby ste dostali čas. Chceme prinášať výsledky od samého začiatku. Nechceme hráčom, alebo ľuďom navodiť pocit, že Chelsea potrebuje šesť mesiacov, alebo rok, aby bola konkurencieschopná. Pracujeme na tom, aby sme boli stopercentne pripravení už v prvom kole poraziť FC Liverpoool,“ vyjadril sa po svojom príchode.

Hneď si musel vyhrnúť rukávy a odpovedať na otázky novinárov. Jedna z nich sa pochopiteľne týkala aj toho, či v mužstve zostane útočník Romelu Lukaku. Tento dobre stavaný Belgičan bol na hosťovaní v Interu Miláno. „Musí mať 12. alebo 1. júla návrat do klubu na predsezónnu prípravu. Každý hráč, ktorý príde musí ako prvú vec urobiť to, že príde do mojej kancelárie a pozdraví ma. Toto od neho očakávam, ak bude ešte stále našim hráčom. Keď sa pýtate na nového kapitána… V prvom rade musím vidieť pokope celý tím. Potrebujem poznať ich odhodlanie, osobnosť, charakter, pozitívne aj negatívne vlastnosti. Ale máme skúsených hráčov.“

Transferová politika klubu je toto leto nastavená aj tak, že s mužstva odišlo 10 hráčov a ďalší sú na odchode. Aj preto, aby klub nemal problémy s finančnou fair- play, ale zaiste aj preto, že káder nutne potreboval obmenu. „Keď som ešte nebol súčasťou klubu, počul som rôzne názory na Chelsea a napríklad aj to, že zostava je príliš široká. Toto je pre mňa nový začiatok. Veľmi nad tým nerozmýšľam, ľudia prichádzajú a odchádzajú… To sa týka aj Masona Mounta, ktorý prestúpil do Manchestru United. Keď hovorím o budúcnosti, myslím tým hráčov, ktorých mám v kádri. Neviem, čo sa tam s ním stalo v minulosti, no musíme sa sústrediť na našich hráčov,“ pokračoval bývalý kouč Tottenhamu či PSG.

Na záver vyslovil jedno želanie. „Potrebujeme na najbližšie tri týždne nastaviť určitú úroveň, aby sme vytvorili konkurencieschopný tím, nakoľko Premier Laegue je veľmi náročná súťaž. Zistil som, že sú tu v klube dobrí ľudia s dobrým prístupom, takže sa nemôžem stažovať. Dúfam, že tento pocit bude prevládať po celú budúcu sezónu. Vo futbale musíte pracovať rýchle, v opačnom prípade je po vás… Ešte nemáme k dispozícii všetkých hráčov, ale tých, ktorých momentálne v predsezónnom kempe máme sú otvorení a majú úžasný prístup ku práci. Máme kvalitný káder, ale hodláme ešte priviesť ďalšiu kvalitu,“ zakončil argentínsky tréner.

Posilou Chelsea pre túto sezónu je napríklad útočník Jackson, ktorý prišiel z Villarrealu. Očakáva sa však, že väčšiu porciu minút dostane spomínaný Mudryk, či napríklad dvaja anglickí reprezentanti do 21 rokov, ktorých dnes večer čaká finále ME U21 proti Španielsku – obranca Colwill a útočník Noni Madueke. Úplne nová bude však po odchode Kantého, Mounta, Havertza a Pulišiča stredová os, v ktorej by mal zásadnú úlohu hrať Argentínčan Enzo Fernandez, fantastický futbalista. K nemu sa Chelsea snaži priviesť za sumu okolo 100 miliónov eur Moisesa Caiceda z Brightonu. Ale to zaiste nebude posledná posila The Blues. Tento klub je zárukou, že letné prestupové okno bude ešte veľmi zaujímavé.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie