fbpx

Gajanovo kúzlo neušlo Chicagu, bude budúca jednotka Blackhawks?

Slovák Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným brankárom v roku 2023. V 2. kole si ho z celkového 35. miesta vybral klub NHL Chicago Blackhawks. Na snímke slovenský brankár Adam Gajan na tlačovej konferencii po tom, ako si ho vybral klub NHL Chicago Blackhawks v Nashville 29. júna 2023. FOTO TASR/AP

Jeho príbeh je ispiratívny. Meno Adama Gajana pred časom takmer nikto na Slovensku nepoznal. Na juniorskom šampionáte do 20 rokov, ktorý sa konal na prelome rokov však v drese Slovenska vyletel v ústrety výšinám ako kométa a získal cenu pre najlepšieho brankára turnaja. Neskôr sa fantasticky uchytil v zámorí a výslednicou premenných bol napokon jeho nedávny draft, keď sa stal najvyššie drattovaným slovenským brankárom v histórii a najvyššie vybraným brankárom vôbec.

Kariérny bod zlomu na juniorskom šampionáte

Adam Gajan sa stal podľa direktoriátu IIHF najlepším brankárom MS do 20 rokov v Kanade. Pre slovenský hokej aj samotného 18- ročného brankára to bola fantastická správa. Ocenenie získal zaslúžene. Na jeho výstroji skončilo množstvo pukov súperov, čím dopomohol slovenskému mužstvu, aby výrazne klopalo na semifinálové dvere.

Pritom, pôvodne Adam ani nemal na šampionát vycestovať. Realizačný tím na čele s hlavným trénerom Ivanom Fenešom stavil v svojich prvotných úvahách na trojicu Patrik Andrisík, Matej Marinov a Ján Korec. No už po prvom prípravnom zápase urobili zmenu, keď posledne menovaného nahradil práve Adam. Neskôr, po prvom zápase s Fínskom, keď Andrisík inkasoval 4 góly od súpera a jeden puk do siete pustil aj Marinov, urobili ďalšiu zmenu.

Stavili na Gajana a urobili jedno z kľúčových rozhodnutí. Adam už proti USA predviedol výkon, ktorý vzbudil pozornosť a obdiv fanúšikovskej, ale i odbornej obce. Kto je tento mladík? Pýtali sa mnohí. Nuž, pred rokom bol ešte v skalickej juniorke a v tej sezóne dovtedy odchytal 16 zápasov v NAHL s 92% úspešnosťou zásahov a 2 zápasy odchytal v USHL za Green Bay Gamblers s 96,1% úspešnosťou. Na Slovensku ho však nepoznal takmer nik. Ale tento status mu nevydržal dlho.

Proti USA to bolo v poriadku. Proti Lotyšsku (3:0) potom nasledovalo čisté konto. Pravdupovediac, Adam nás v tom súboji výrazne držal. Našiel cestu k precíznym, spoľahlivým zákrokom a za jeho sieťkou sa nezavlnilo nič. Na tento výkon nadviazal proti Švajčiarom, aj keď tu ho spoluhráči trochu nechali vykúpať, hlavne nie dobre zvládnutou treťou tretinou, v ktorej nechali Helvétov vyrovnať na 3:3. A takpovediac sme si tak odstrihli lepšieho súpera do štvrťfinále.

V ňom sme podali proti Kanade heroický výkon. Odohrali sme zápas, aký nám zaiste utkvie v pamäti nadlho. Ale boli by sme stále „v hre“, keby sme nemali v bránke Adama Gajana? Sotva. Bol to on a jeho 53 zákrokov, ktoré nás dlho držali na dohmat postupu. V 18 rokoch takýto výkon od neznámeho brankára, ktorý bol až doteraz v mládežníckych reprezentáciách prehliadaný – bravó! Aj ním si pritiahol k sebe ocenenie pre najlepšieho brankára turnaja, keď predčil napríklad Čecha Suchánka, ktorý priviedol inak vynikajúcich Čechov k striebru.

Potenciál byť jednotkou

Adamovi Gajanovi vzdávame hold a úctu. Ako 18- ročný brankár, s ktorým sa sprvu vôbec nepočítalo dokázal ohromnú vec. V zámorí tomu hovoria – stať sa z nuly hrdinom. To sa mu obrazne podarilo. Jeho výkony ohromili hokejový svet a sme zvedaví, ako sa mu bude dariť naďalej. Na klubovej adrese, ale aj tento rok na MS 20 Švédsku.

Jeho novou klubovou zastávkou je Chicago Blackhawks, ktoré Adama draftovalo v 2. kole z 35. miesta. Takto vysoko sme ho draftovaného nečakali takmer všetci – fanúšikovia, či odborníci. Adam však žiaril tak na svetovom šampionáte, ako aj na klubovej úrovni, a tak nečudo, že po ňom Chicago stiahlo takto vysoko. Ide o nie úplne najvyššieho, no atletického, rýchleho a výbušného brankára, ktorý pôsobí niekedy v bránke živelne, má ešte nie úplne vybrúsený brankársky štýl, má však ohromujúce kvality na svoj vek. A potenciál. Podľa mnohých odborníkov má všetky predpoklady na to, aby sa v budúcnosti stal jednotkou v NHL. Predurčuje ho k tomu kvalita, potenciál, ale takisto charakterové vlastnosti.

Adam zarúbal vysoko. Možno až privysoko. Dokázal však, že poctivou prácou, pokorou a pevným charakterom sa dá dosiahnuť veľa. Stojí pred ním ešte kusisko tŕnistej a ťažkej cesty, no veríme, že opäť budeme mať v NHL svoje želiezko v ohni a po Lašákovi, Staňovi, Budajovi či Halákovi budeme obdivovať aj majstrovstvo Adama Gajana.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie