fbpx

Dovoz áut je na nízkych číslach, očakáva sa však nárast

FOTO TASR/Roman Hanc

Dovoz ojazdených osobných áut na Slovensko spoza hraníc aj v júni 2023 ostal na pomerne nízkych číslach v porovnaní s tým, koľko sa ich doviezlo napríklad v marci. Za minulý mesiac sa doviezlo 5240 jazdených osobných áut, pričom v marci to bolo až 6706 vozidiel, informovala spoločnosť AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Všetko nasvedčuje tomu, že jún bol posledným mesiacom tohto roku, kedy sa dovozy jazdených osobných áut zo zahraničia na Slovensko pohybovali v týchto nízkych číslach. Predpokladá sa totiž, že v júli už príde ozajstný boom, a teda výrazný nárast počtu dovezených vozidiel. Od začiatku tohto mesiaca totiž vstúpila do platnosti novela prinášajúca zmeny v registračných poplatkoch, ktorá mala pôvodne platiť od apríla. Dovozcovia teda vyčkávali, čo výrazne ovplyvnilo dovozy áut z cudziny v posledných mesiacoch,“ uviedla generálna riaditeľka AURES Holdings Karolína Topolová. Maximálna výška registračného poplatku sa znížila z 3900 na 1000 eur.

V roku 2022 bolo v Slovenskej republike celkovo zaregistrovaných 78.841 nových osobných vozidiel. Podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa na Slovensku ročne predá celkovo približne 350.000 ojazdených osobných automobilov. „Dovezené jazdené osobné vozidlá, ktorých sa za minulý rok podľa štatistík Ministerstva vnútra SR na Slovensko priviezlo spolu až 61.016, tak predstavovali približne 17,5 % tohto objemu. Priemerný vek áut sa tu totiž blíži k hranici 15 rokov,“ uzavrela Topolová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie