fbpx

Mladý Michalovčan sa na motorke Pionier vydáva na cestu okolo sveta

Ján Drinka (19) z Michaloviec sa chce stať prvým Slovákom a najmladším jazdcom, ktorý precestuje zemeguľu na motorke. FOTO TASR/Roman Hanc

Na cestu okolo sveta sa na motorke Jawa 50 Pionier vydal mladý Michalovčan Ján Drinka (19). „Predpokladám celú trasu na osem mesiacov s celkovou dĺžkou 35.000 až 40.000 kilometrov,“ povedal v pondelok pred štartom pre novinárov.

Svoju dobrodružnú cestu nasmeroval na východ. „Začnem strednou Európou a Pobaltím, potom ma čaká európska časť Ruska a následne aj Sibír a ázijská časť až do Vladivostoku. Tam sa plánujem dostať trajektom do Južnej Kórey, odkiaľ chcem poslať motorku do Seattlu v USA,“ priblížil svoju najbližšiu kontinentálnu trasu.

Na nápad absolvovať takúto ďalekú cestu prišiel počas minulej expedície po Škandinávii. Dopravným prostriedkom je legendárna motorka vyrobená v Považskej Bystrici. „Povedal som si, že ak dôjdem 10.000 kilometrov, tak cesta okolo sveta by nemusela byť až taká nereálna. A keď som sa vrátil domov, hoci väčšinou býva, že od takýchto myšlienok sa upúšťa, mňa tá myšlienka stále držala,“ povedal.

Financie na cestu si zarábal prácou v Nórsku, s časťou pomohli aj sponzori. „Sám tomu doteraz neverím, že v podstate už mám všetko prichystané. Samozrejme, ešte ostáva kopa otáznikov, ktoré sa nedajú vyriešiť z domu a vyriešia sa až počas cesty,“ poznamenal.

Hovorí, že ak by sa mu podarilo cestu dokončiť, prekoná svetový rekord a stane sa najmladším človekom, ktorý obišiel svet na motorke. „Je to pre mňa taký malý bonus, nie je to pre mňa to hlavné, prečo idem do tejto expedície. V prvom rade si to chcem užiť a nabrať skúsenosti,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie