fbpx

Zelenskyj navštívil Odesu na Deň námorníctva vyznamenal zranených vojakov

FOTO TASR - Jakub Kotian

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu čiernomorské prístavné mesto Odesa na juhozápade Ukrajiny, kde sa stretol s vojenskými veliteľmi aj zranenými vojakmi. Návšteva sa konala v deň, ktorým si Ukrajina každoročne pripomína Deň námorníctva. TASR o tom informuje na základe správ staníc CNN, Sky News a agentúry DPA.

„Dnes som v Odese predovšetkým preto, aby som zablahoželal našim vojakom ukrajinského námorníctva k ich dňu. Aby som im zagratuloval a poďakoval za ich odvahu, hrdinstvo a mimoriadne výsledky, ktoré pre Ukrajinu dosiahli a stále dosahujú,“ povedal Zelenskyj v prejave zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ukrajinský prezident tiež navštívil zranených vojakov v tamojšej nemocnici, pričom im odovzdal štátne vyznamenania.

Okrem toho si vypočul správu veliteľa ukrajinských námorných síl Oleksija Nejižpapu a veliteľa odeských spojených síl Eduarda Moskaľova, informuje CNN. Správa sa týkala situácie v Čiernom mori, obranných spôsobilostí ukrajinského námorníctva a stratégií jeho rozvoja počas vojny aj po jej skončení.

Zelenskyj v Odese taktiež diskutoval o perspektívach rozvoja námorného bezpilotného a raketového programu. Zároveň prisľúbil, že zintenzívni úsilie o znovuzískanie územia na juhu krajiny, ktoré aktuálne okupuje Rusko.

„Nepriateľ si rozhodne nebude diktovať podmienky v Čiernom mori… okupanti sa budú obávať priblížiť k nášmu ukrajinskému Krymu aj k nášmu pobrežiu Azovského mora tak, ako sa už teraz ruské lode boja priblížiť k nášmu pobrežiu Čierneho mora,“ povedal Zelenskyj.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie