fbpx

Francúzsko: Stará mama zastreleného tínedžera vyzvala na ukončenie nepokojov

FOTO TASR/AP

Stará mama 17-ročného mladíka, ktorého vo Francúzsku zastrelili pri dopravnej kontrole, vyzvala ľudí na zachovanie pokoja. Jeho smrť tento týždeň vyvolala v krajine vlnu násilných protestov. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

„Ľuďom, ktorí práve rozbíjajú veci, hovorím prestaňte,“ povedala Nahelova stará mama Nadia v telefonickom rozhovore pre stanicu BFMTV s tým, že výtržníci smrť jej vnuka využívajú len ako „zámienku“.

„Nerozbíjajte okná, neútočte na školy ani autobusy. Prestaňte!“ povedala. Hoci sa hnevá na policajta, ktorý zastrelil jej vnuka, nechce zovšeobecňovať. „Verím v súdnictvo,“ povedala.

Protesty a nepokoje v krajine vypukli po tom, ako policajt v utorok pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu Nahela M. Oživilo to dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. Každú noc zadržali počas nepokojov niekoľko stoviek ľudí.

Francúzska polícia nasadila počas dvoch uplynulých noci po celej krajine približne 45.000 svojich príslušníkov, aby zaisťovali poriadok.

„Spálenie Koránu alebo akéhokoľvek iného posvätného textu je urážlivý a neúctivý čin a jasná provokácia. Prejavy rasizmu, xenofóbie a súvisiacej neznášanlivo nemajú vo Švédsku ani v Európe miesto,“ uviedlo v reakcii švédse ministerstvo zahraničných v

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie