fbpx

Dubrovník zasiahlo silné zemetrasenie

EMSC

Včera v ranných hodinách zasiahlo Dubrovník pomerne silné zemetrasenie. Ide o obľúbenú dovolenkovú destináciu. Otrasy v tejto oblasti boli citeľné.

V skorých ranných hodinách zasiahlo oblasť Dubrovníka zemetrasenie. Ako informovalo Európsko-stredomorské seizmologické centrum, zemetrasenie nastalo ráno o 5:54 h o sile 4,0 magnitúdy.

Pomerne silné zemetrasenie s epicentrom približne 4 km východne od Dubrovníka, avšak už na území Bosny a Hercegoviny. Hĺbka zemetrasenia sa odhaduje na vzdialenosť 3 kilometrov.

Zemetrasenie zaznamenali aj seizmografy Seizmologickej služby Chorvátskej republiky. Pocítili to aj miestny turisti, keďže Dubrovník je obľúbená destinácia dovolenkárov.

Svedkovia opísali otrasy ako veľmi silné a krátke vibrácie, ktoré mnohých aj vystrašili. „Boli sme v posteli a pocítili sme krátky šok. Vyzeralo to, akoby sa strecha triasla,“ povedal jeden zo svedkov.

V danej dovolenkovej oblasti nedošlo k zraneniam ani k väčším materiálnym škodám.

Počas tohto roku narobili zemetrasenia problémy aj v ďalších krajinách. Pred februárovým zemetrasením v Chorvátsku, bolo zemetrasenie zaznamenané na Novom Zélande. Krajinu zasiahlo v noci, a to s magnitúdou 6,1.

Obľúbenú dovolenkovú destináciu zasiahlo silné zemetrasenie aj vo februári. 

Podľa EMSC zasiahlo zemetrasenie ostrov krk 16. februára o 10:47 miestneho času. Zemetrasenie dosiahlo magnitúdu najskôr 5,5 stupňa Richterovej stupnice, o pár minút neskôr ho EMSC znížilo na 5,2 stupňa. Podľa Seizmogramu zo Železnej studničky zemetrasenie zachytili aj naše stanice.

Epicentrum zemetrasenia sa podľa iMeteo malo nachádzať 36 kilometrov juhovýchodne od Rijeky a hypocentrum malo byť v hĺbke 10 kilometrov. Epicentrum evidovali aj dva kilometre západne od dediny Draga Baščanska. Ako napísali chorvátske médiá, škody v súvislosti so zemetrasením bezprostredne hlásené neboli.

Otrasy mohli pocítiť ľudia v okruhu až 600 kilometrov od epicentra a cítili ho na celom chorvátskom pobreží. Svedkovia zemetrasenie opísali ako silné, niekoľko sekúnd trvajúce otrasy. 

Epicentrum zemetrasenia malo byť, podľa dostupných informácií, neďaleko Wellingtonu. Obyvatelia Zélandu toto zemetrasenie označili za „masívne, strašidelné“.

V Rumunsku boli dva dni po sebe hneď dve zemetrasenie. Dokonca druhé zemetrasenie udrelo v rovnakej oblasti ako prvé zemetrasenie. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 56 kilometrov severovýchodne od mesta Drobeta-Turnu Severin, v ktorom žije viac ako 100-tisíc obyvateľov. 

Išlo o zemetrasenie so silou 5,5 magnitúdy. Úkaz nemal spôsobiť výrazné škody, len na niektorých budovách sú poškodené omietky. Rumunsko v dôsledku zemetrasenie nenahlásilo žiadne obete, hovorí sa len o menších zraneniach.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie