Túto voňavú pochúťku z jarmokov si dokážete pripraviť aj doma: Podplamenník s bryndzou, slaninou a červenou cibuľkou

Reklama
jarmočný podplameník
Ilustračné snímky z jarmokov v Dunajskej Strede a Michalovciach. Zdroj: Archív TASR/Edmund Örzsik, Roman Hanc

Podplamenník patrí medzi tradičné jedlá, ktoré poznáme z jarmokov a hodových slávností. Táto chrumkavá pochúťka s nadýchaným kysnutým cestom sa pripravuje na rôzne spôsoby – od jednoduchých smotanových základov až po bohaté syrové a mäsové variácie.

Portál Ženy v meste prináša recept na domácu verziu podplamenníka s bryndzou, slaninou a červenou cibuľkou. Príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok rozhodne stojí za to!

Ingrediencie na podplamenník

Cesto:

  • 250 g hladkej múky (+ na posypanie)
  • 125 ml mlieka
  • 1/4 kocky droždia (10 g)
  • 1 zemiak uvarený v šupke
  • 1 kopcovitá lyžica bravčovej masti
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru

Plnka:

  • 150 g kyslej smotany
  • 125 g bryndze
  • 100-150 g slaniny
  • 2 červené cibule

Postup prípravy podplamenníka

Príprava cesta

Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a najemno nastrúhame. Medzitým si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozmrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zamiešame a necháme vzísť. Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, bravčovú masť, nastrúhaný zemiak a kvások. Cesto miesime približne 10 minút, kým nezíska hladkú a pružnú konzistenciu. Posypeme ho múkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 45 minút, kým nezdvojnásobí objem.

Príprava plnky

V miske zmiešame kyslú smotanu s bryndzou. Slaninu nakrájame na malé kúsky a orestujeme na panvici do chrumkava. Odložíme ju bokom a na vypečenom tuku krátko opečieme nakrájanú červenú cibuľu.

Tvarovanie a pečenie podplamenníka

Vykysnuté cesto vyberieme na plech vymastený bravčovou masťou. Pomocou rúk ho rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.

Na cesto nanesieme pripravenú bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme orestovanou slaninou a cibuľou. Vložíme do predhriatej rúry na 250 °C a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 15-20 minút, kým cesto nezíska krásne zlatohnedú farbu.

Podplamenník je hotový – dobrú chuť!

Podávame ešte teplý, ideálne s čerstvým kefírom alebo kyslým mliekom. Tento tradičný recept vás prenesie na voňavé jarmoky a hodové slávnosti priamo do pohodlia vášho domova. Vyskúšajte a pochutnajte si na tejto lahodnej klasike!

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie