Pohár mlieka denne má prekvapivý účinok. Znižuje riziko TOHTO typu rakoviny

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Podľa novej štúdie denná dávka vápnika obsiahnutá vo veľkom pohári mlieka znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o 17 %. Alkohol alebo červené mäso naopak toto riziko zvyšujú. V prípade iných typov rakoviny však pozitívny účinok mliečnych výrobkov nie je jednoznačný.

Ľudia, ktorí majú v strave viac vápnika, majú nižšie riziko rakoviny hrubého čreva. Vyplýva to z novej štúdie vedcov z Oxfordu a Cancer Research UK uverejnenej v časopise Nature Communications.

Dávka 300 miligramov vápnika denne, čo zodpovedá veľkému poháru mlieka, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o 17 %, priblížila BBC. „Dospeli sme k záveru, že mliečne výrobky pomáhajú chrániť pred rakovinou hrubého čreva a konečníka najmä alebo úplne vďaka vápniku,“ uviedli vedci. Riziko znížili aj cereálie, ovocie, celozrnné výrobky, sacharidy, vláknina, kyselina listová a vitamín C, ale v menšej miere.

Pozor na veľký pohár vína 

Na druhej strane, pitie alkoholu alebo konzumácia červeného a spracovaného mäsa má podľa štúdie negatívny vplyv. Podľa štúdie veľký pohár vína zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 15 %, plátok šunky alebo 30 gramov červeného mäsa o ďalších osem.

Presná analýza výsledkov je náročná, pretože riziko rakoviny hrubého čreva je u každého človeka iné v závislosti od jeho životného štýlu, stravy, návykov a genetiky. Štúdia vychádzala z viac ako 12 000 prípadov rakoviny čreva v populácii viac ako pol milióna žien v Spojenom kráľovstve.

Vplyv mliečnych výrobkov však nemusí byť taký jednoznačný. Minuloročná štúdia amerických vedcov uverejnená v časopise Current Oncology Reports potvrdzuje zníženie rizika rakoviny hrubého čreva, ale v prípade iných druhov rakoviny takéto pozitívne výsledky neuvádza.

„Kravské mlieko vystavuje ľudí rastovým hormónom, najmä inzulínu podobnému somatomedínu C, ktoré môžu zvyšovať riziko rakoviny. Rozsiahly výskum potvrdzuje súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a zvýšeným rizikom rakoviny prostaty,“ uviedli vedci. V prípade iných druhov rakoviny sú výsledky nejasné.

Negatívne účinky konzumácie červeného a spracovaného mäsa však potvrdila napríklad štúdia vedcov z Cambridgeskej univerzity uverejnená v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology. Predpokladá sa, že pri konzumácii dvoch plátkov šunky denne sa riziko cukrovky zvýši o 15 % a pri 100 g červeného mäsa o 10 %.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na[javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie