Nielen zemiaky, ale aj jablká sú jedným z najvyhadzovanejších produktov. Ročne sa ich vyhodí neuveriteľných 2,4 miliardy, ale niekoľko jednoduchých trikov na ich uskladnenie im môže pomôcť vydržať dlhšie.
Ako ukázal prieskum gigantu Aldi, každá britská domácnosť vyhodí ročne šokujúcich 88 jabĺk, čo vedie k celkovému národnému odpadu vo výške 2,4 miliardy kusov jabĺk. Je to súčasť širšieho problému plytvania potravinami, pričom viac ako polovica (54 %) Britov priznáva, že každý týždeň vyhodí do koša príliš veľa čerstvých produktov, čo domácnosti stojí v priemere 468 libier ročne (556 eur), uvádza Express. Aby jablká a iné ovocie zostali čerstvé, musia sa správne skladovať.
Odborníčka na plytvanie potravinami Kate Hallová má niekoľko jednoduchých, ale účinných tipov na riešenie tohto problému. Odporúča skladovať jablká v zásuvke chladničky s nízkou vlhkosťou, známej aj ako crisper, ktorá umožňuje lepšie prúdenie vzduchu a je vhodná pre ovocie s hrubšou šupkou, ako sú jablká. Zabránenie nadmernej vlhkosti je kľúčom k zabráneniu kazeniu, preto je dôležité, kam ovocie umiestnite.
„Potraviny s tenkou šupkou a vysokou vlhkosťou, ako sú šalátové listy, by sa mali skladovať v zásuvkách s vysokou vlhkosťou, zatiaľ čo produkty s hrubšou šupkou, ako sú jablká, by sa mali skladovať v zásuvkách s nízkou vlhkosťou.“ Je tiež dôležité kontrolovať teplotu v chladničke – udržiavanie teploty 5 °C alebo nižšej môže pomôcť spomaliť proces dozrievania, čím sa zabezpečí, že vaše jablká zostanú chrumkavé a chutné, uvádza Express.
Kate tiež varuje: „Niektoré druhy ovocia a zeleniny, ako sú banány, jablká a paradajky, vylučujú vysoké množstvo etylénu (prírodný plyn, ktorý vzniká pri dozrievaní ovocia), čo môže spôsobiť, že iné produkty citlivé na etylén, ako sú bobule, čerešne a hrozno, dozrievajú a kazia sa rýchlejšie – preto ich držte oddelene!“
Hoci sa môže zdať pohodlné vopred nakrájať jablká na popoludňajšie občerstvenie, Kate to neodporúča. Krájaním sa jablká vystavujú pôsobeniu vzduchu, čím rýchlejšie hnednú a kazia sa. Je lepšie nechať ich vcelku, kým ich nebudete chcieť jesť alebo z nich piecť. Podobná starostlivosť môže predĺžiť životnosť aj iných produktov.
Kate napríklad odporúča skladovať zemiaky v chladničke, aby sa ich trvanlivosť strojnásobila. Podobne banány by sa mali zavesiť na chladné a suché miesto alebo zamraziť, aby boli dlhšie čerstvé, zatiaľ čo bobuľové ovocie by sa malo pred uskladnením umyť len raz, aby sa zabránilo nadmernej vlhkosti.
Štúdia spoločnosti Aldi uvádza, že najviac sa plytvá banánmi, ktorých sa ročne vyhodí 115 na domácnosť, čo predstavuje šokujúcich 3,2 miliardy v celom Spojenom kráľovstve. V tesnom závese nasledujú paradajky a zemiaky, ktorých sa ročne vyhodí 99 kusov.
Z prieskumu tiež vyplýva, že vek môže ovplyvniť zvyky v oblasti plytvania potravinami, pričom 55 % ľudí vo veku 45-59 rokov sa domnieva, že ich generácia sa najviac stará o znižovanie množstva odpadu. Rodiny však čelia špecifickým výzvam, pričom 28 percent uviedlo, že mať deti sťažuje minimalizáciu odpadu.