Každý má rád sladké, avšak len málokomu sa chce stráviť polovicu dňa v kuchyni. Práve preto sú čoraz obľúbenejšie jednoduché koláče, ktoré zvládne každý. Na popularite stále naberajú aj hrnčekové recepty, pretože sa dajú pripraviť takmer všade. V tomto článku sme si pre vás pripravili tie najlepšie hrnčekové recepty, ktoré určite stoja za vyskúšanie.
Ako informuje portál dama.cz, hrnčekové koláče sú obľúbené u všetkých, nielen u tých, ktorí ich jedia, ale aj u tých, ktorí ich pripravujú. Ich výhodou je, že sa zaobídu bez váženia, príprava je veľmi jednoduchá, a preto sú ideálne na pečenie na horách, na chate alebo jednoducho tam, kde nemáte pri sebe váhu.
Olejová bublanina s marhuľami
Príprava jedného plechu bude trvať približne 55 minút.
Ingrediencie:
- 3 lyžice masla
- 1/4 hrnčeka hrubej múky
- 1/4 hrnčeka mletých mandlí
- 1/4 hrnčeka krupicového cukru
Na cesto budete potrebovať:
- 2 vajcia
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 2 hrnčeky hrubej múky
- 1/2 hrnčeka mletých mandlí
- 1 prášok do pečiva
- tuk a hrubá múka na plech
- 1 plechovka (400 g) kompótovaných marhúľ
Rúru predhrejte na 180 °C. Maslo prstami spojte s múkou, mandľami a cukrom, aby ste vytvorili omrvinky (posýpku). Následne si pripravte cesto: Vajíčka vyšľahajte s cukrom (nechajte si trochu bokom) do svetlej peny. Potom postupne zašľahajte olej, mlieko a múku zmiešanú s mandľami a práškom do pečiva. Cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech. Na vrch položte zliate marhule, ktoré predtým namočte do zvyšného cukru, aby sa neprepadli. Dozdobte posýpkou a pečte približne 35 minút dozlatista.
Fešácka buchta
Príprava jedného plechu bude trvať približne 55 minút.
Ingrediencie:
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 hrnček rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 vrchovaté lyžice kakaa
Plnka:
- 1 balenie (250 g) mäkkého tvarohu
- 1 vajce
- 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 vanilkového pudingu v prášku
- tuk a múka na plech
Rúru predhrejte na 180 °C. V miske zmiešajte mlieko, maslo (ktoré môžete predtým roztopiť) a vajcia. Následne metličkou zašľahajte múku, ktorú si vopred premiešajte s práškom do pečiva, cukrom a kakaom. Náplň potom pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka naneste na cesto do kríža a pečte približne 40 minút.
Tvarohový koláč s hruškami
Príprava jedného plechu bude trvať približne 55 minút.
Ingrediencie:
- 3–4 hrušky
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1/2 bio citróna
- 1 lyžička škorice
- 1/2 kocky (125 g) masla
- 1 hrnček práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 kocka (250 g) mäkkého tvarohu
- 1,3 hrnčeka polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- tuk a múka na formu
Rúru predhrejte na 170 °C. Hrušky olúpte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na kúsky. Zmiešajte ich s cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Maslo vyšľahajte s cukrom a žĺtkami do nadýchanej peny, potom pridajte tvaroh, citrónovú kôru a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opatrne zapracujte sneh z bielkov. Cesto nalejte na vymasteného a vysypaného pekáča a na vrch vtlačte hrušky. Pečte približne 40 minút.