fbpx

Ten, čo robí všetko dobre. Ten, čo zmení Barcelonu

Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan sa usmieva na tlačovej konferencii po tréningu nemeckej futbalovej reprezentácie vo Frankfurte v pondelok 19. júna 2023. ündogan sa dohodol s FC Barcelona na dvojročnej zmluve s opciou na ďalší rok. V stredu 21. júna o tom informovali renomovaný novinár Fabrizio Romano i Sky Sport. Portál uviedol, že už prebehla aj lekárska prehliadka a tridsaťdvaročný stredopoliar čoskoro podpíše kontrakt. FOTO TASR/AP

Obrovská posila pre mužstvo. FC Barcelona ulovila nemeckého reprezentačného stredopoliara Ilkaya Gündogana, ktorý po skončení hráčskeho kontraktu s Manchestrom City podpísal s Blaugranas dohodu do júna 2025 s opciou na ďalší rok. V tomto všestrannom záložníkovi, ktorý vyniká gólovou potenciou našla Barcelona vynikajúceho futbalistu, ktorý prichádza zadarmo.

Vyslyšané modlitby

FC Barcelona má za sebou úspešnú sezónu. Primárne z pohľadu La Ligy, ktorú dokázala s prehľadom po troch rokoch vyhrať. Xaviho zverenci hrali počas celej sezóny dobre, opierali sa o pevnú defenzívu, v ofenzíve ich ťahal Robert Lewandowski. Ich výkladnou skriňou bol taktiež stred poľa s Busquetsom, F. De Jongom, Gavim a Pedrim. Posledne dvaja menovaní futbalisti padli Barcelone z neba. Nie tak dávno bola finančne aj športovo takmer na úplnom dne, no potiahli ju mladí futbalisti z vlasnej liahne, takisto ako ľavý obranca Alejandro Balde.

Nemecký futbalista Ilkay Gündogan (vľavo) a nemecký reprezentačný tréner Hansi Flick počas tréningu nemeckej futbalovej reprezentácie 15. júna 2023 vo frankfurte nad Mohanom. Nemecký futbalista Ilkay Gündogan netrénoval vo štvrtok so svojou reprezentáciou pred prípravným zápasom v Poľsku. Tréner Hansi Flick s ním tak zrejme nepočíta v základe nadchádzajúceho stretnutia. FOTO TASR/DPA

Tentoraz, po odchode Sergia Busquetsa do amerického Interu Miami prichádza do mužstva obrovská posila – Ilkay Gündogan, muž narodený v nemeckom Gelsenkirchene, ktorý sa nie tak dávno tešil s Manchestrom City z víťazstva v Lige majstrov či úspechu v Premier League. Prečo sa rozhodol prísť z možno najlepšieho mužstva na svete do Barcelony, ktorá má na najlepších predsa len nejaké to manko? Je to otázka motivácie, novej iskry, impulzu. A splneného sna.

Gündogan bol vysnívaná posila všetkých barcelonských fanúšikov. Aj preto, že je to všestranný, dynamický a technicky zdatný stredopoliar, ktorý má niečo navyše – tým niečo navyše myslíme šiesty zmysel, ktorý tkvie v tom, že sa fantasticky vie dostať do koncovky, má čuch pre výber miesta a kvalitné zakončenie, ktoré ho zdobia. Aj vďaka tomu sa počas 7- ročného obdobia v košiari Citizens stal takým nepostrádateľným. Nenahraditeľným. Cenným. Lídrom.

Čo môže ponúknuť Barcelone? Veľmi veľa. Ilkay nie je typický pivot, typická šestka, a tak Barcelona musí naďalej hľadať možnosti, kým nahradiť odchádzajúceho Busquetsa. Núka sa alternatíva s Frenkiem De Jongom, teda so súčasným hráčom, aj keď éterom padajú ďalšie mená – ide o Sofiana Amrabata z Fiorentiny, Martina Zubimendiho zo San Sebastianu, no primárne sa spomína jedno meno – Joshua Kimmich.

Tento Nemec, futbalista Bayernu Mníchov by bol fantastickou posilou na post defenzívneho stredopoliara, no Bavori sa jedného zo svojich klenotov nechcú vzdať. Síce sa spomína akýsi trejd za De Jonga a možný doplatok, v rámci výmeny by mohol byť zakomponovaný aj španielsky krídelník Ferran Torres.

Ak by Kimmich Barcelone, ktorá má problémy s registráciou svojich hráčov pre platový strop, nevyšiel, netreba zúfať. Beztak majú Blaugranas v záložnej formácii svoju obrovskú silu, talent a schopnosti. Mohla by vyzerať nasledovne: F. De Jong – Gündogan – Pedri. V zálohe je Gavi, ktorého tréner Xavi často staval aj na krídlo.

Pep Guardiola sa o Gündoganovi neraz vyjadril, že je to futbalista, ktorý všetko robí dobre. V obrane, v zálohe, či útoku. Na každom metri ihriska. Preto treba dúfať, že dobre spravil aj týmto prestupom do Barcelony, ktorá by sa chcela vyštverať opätovne na piedestál svetového futbalu. V rozlete ju brzdia vlastné rozhodnutia, finančné ťažkosti a stále nie úplne vycibrený herný model, no skutočnosti nasvedčujú, že ide dobrou cestou.

Má fantastických mladých hráčov v Pedrim, Gavim, Baldem, Araujovi, Fatim… K nim si pripočítajme Lewandowského či Gündogana ako lídrom a prídeme na to, že v budúcej sezóny môžeme vidieť úplne inú, silnejšiu a variabilnejšiu Barcelony. Zmení ju muž, ktorý prišiel zadarmo. Zmení ju muž, ktorý má 32 rokov, no je na vrchole. A tam mieni ostať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie