TOTO je TOP 10 najlepších jedál sveta: Na prvom mieste je pochúťka, ktorú mal bezpochyby už každý Slovák

Na snímke Shawarma a Butter garlic naan. Zdroj: TasteAtlas
Reklama

Portál TasteAtlas predstavil rebríček najlepších jedál sveta, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete. Tieto kulinárske poklady reprezentujú bohatstvo rôznych kultúr, chutí a tradícií. Pozrite sa, ktoré delikatesy sa dostali do TOP 10.

10. Shawarma (Blízky východ)

Shawarma je symbolom blízkovýchodnej kuchyne a jej história siaha až do čias Osmanskej ríše. Pripravuje sa zo šťavnatého mäsa – jahňacieho, kuracieho, hovädzieho či morčacieho – marinovaného v bohatých koreninách a pomaly pečeného na vertikálnom grile. Výnimočnosť shawarmy spočíva práve v dokonalej marináde, ktorá dodáva mäsu neodolateľnú chuť. Tento pokrm je veľmi podobný nám známemu kebabu, ale sú medzi nimi isté rozdiely.

Zdroj: TasteAtlas.com

9. Dondurma (Turecko)

Turecká zmrzlina Dondurma je známa svojou unikátnou hustou a žuvacou textúrou, ktorá ju odlišuje od bežnej zmrzliny. Tieto vlastnosti získava vďaka dvom tajným ingredienciám: mastike (živici) a salepu (múke z orchideí). Zmrzlina z oblasti Kahramanmaraş je natoľko hustá, že ju môžete jesť nožom a vidličkou.

Zdroj: TasteAtlas.com

8. Tonkotsu ramen (Japonsko)

Tonkotsu ramen je ikonou japonskej kuchyne. Tento druh ramenu vyniká bohatým a krémovým bravčovým vývarom, ktorý sa pripravuje dlhým varením bravčových kostí. Dopĺňajú ho čerstvé rezance, mäkké vajíčka, jemná bravčová panenka a chrumkavé ingrediencie ako bambusové výhonky či morské riasy nori.

Zdroj: TasteAtlas.com

7. Pastel de Belém (Portugalsko)

Portugalský pastel de Belém je ikonickým dezertom s jemnou kôrou z lístkového cesta a sladkým pudingovým krémom z vajec, mlieka a cukru. Pochádza z 19. storočia, keď ho pripravovali mnísi v kláštore Jerónimos. Dnes je špecialitou lisabonskej pekárne Fábrica Pastéis de Belém.

Zdroj: TasteAtlas.com

6. Toum (Libanon, Sýria)

Toum je tradičná blízkovýchodná cesnaková pasta s jemnou, nadýchanou textúrou. Pripravuje sa zo strúhaného cesnaku, soli, citrónovej šťavy a oleja. Používa sa ako omáčka či marináda a je dokonalým doplnkom ku grilovaným jedlám, ako je kuracie shawarma alebo kebab.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti