Portál TasteAtlas predstavil rebríček najlepších jedál sveta, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete. Tieto kulinárske poklady reprezentujú bohatstvo rôznych kultúr, chutí a tradícií. Pozrite sa, ktoré delikatesy sa dostali do TOP 10.
10. Shawarma (Blízky východ)
Shawarma je symbolom blízkovýchodnej kuchyne a jej história siaha až do čias Osmanskej ríše. Pripravuje sa zo šťavnatého mäsa – jahňacieho, kuracieho, hovädzieho či morčacieho – marinovaného v bohatých koreninách a pomaly pečeného na vertikálnom grile. Výnimočnosť shawarmy spočíva práve v dokonalej marináde, ktorá dodáva mäsu neodolateľnú chuť. Tento pokrm je veľmi podobný nám známemu kebabu, ale sú medzi nimi isté rozdiely.
9. Dondurma (Turecko)
Turecká zmrzlina Dondurma je známa svojou unikátnou hustou a žuvacou textúrou, ktorá ju odlišuje od bežnej zmrzliny. Tieto vlastnosti získava vďaka dvom tajným ingredienciám: mastike (živici) a salepu (múke z orchideí). Zmrzlina z oblasti Kahramanmaraş je natoľko hustá, že ju môžete jesť nožom a vidličkou.
8. Tonkotsu ramen (Japonsko)
Tonkotsu ramen je ikonou japonskej kuchyne. Tento druh ramenu vyniká bohatým a krémovým bravčovým vývarom, ktorý sa pripravuje dlhým varením bravčových kostí. Dopĺňajú ho čerstvé rezance, mäkké vajíčka, jemná bravčová panenka a chrumkavé ingrediencie ako bambusové výhonky či morské riasy nori.
7. Pastel de Belém (Portugalsko)
Portugalský pastel de Belém je ikonickým dezertom s jemnou kôrou z lístkového cesta a sladkým pudingovým krémom z vajec, mlieka a cukru. Pochádza z 19. storočia, keď ho pripravovali mnísi v kláštore Jerónimos. Dnes je špecialitou lisabonskej pekárne Fábrica Pastéis de Belém.
6. Toum (Libanon, Sýria)
Toum je tradičná blízkovýchodná cesnaková pasta s jemnou, nadýchanou textúrou. Pripravuje sa zo strúhaného cesnaku, soli, citrónovej šťavy a oleja. Používa sa ako omáčka či marináda a je dokonalým doplnkom ku grilovaným jedlám, ako je kuracie shawarma alebo kebab.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)