Stále sa snažíte schudnúť a nedarí sa vám to? Možno stále robíte tie isté chyby a veríte mýtom o strate nadbytočných kilogramov. Zoznámte sa s tými najčastejšími a možno sa vám tento rok konečne podarí schudnúť.
Vynechanie príloh
Rada stará takmer ako samotné diéty je vynechanie príloh alebo sacharidov. Na raňajky jogurt s kúskom ovocia, na obed mäso s grilovanou zeleninou a večer zeleninový šalát s vajíčkom. Aké jednoduché, však? Nie nadarmo, ale sacharidy tvoria viac ako päťdesiat percent denného energetického príjmu a každé jedlo by malo okrem sacharidov obsahovať aj bielkoviny a tuky, píše portál idnes.cz.
Určite sa nemusíte obávať sacharidov, len si musíte vybrať tie správne, komplexné. Tie sú zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Nájdete ich v ovsených vločkách, chlebe, zemiakoch, ryži a strukovinách. Ak vynecháte prílohy, čoskoro budete hladní a bez energie a v čase občerstvenia zjete veľa jednoduchých cukrov, napríklad celú tabuľku čokolády.
Všetko „zdravé a bio“ je diétne
Orechy, smotanový jogurt, avokádo, obilniny. Kupujete si „zdravé“ veci s vedomím, že po nich nemôžete pribrať? Omyl. Orechy, smotanový jogurt a avokádo obsahujú veľmi veľa tuku, a cereálie, ktoré kupujete, sú často plné cukru.
Smoothie plné ovocia je tiež zákerná sladká pasca. Ruku na srdce – kto by dokázal zjesť banán, pomaranč a dve jablká naraz? Tieto potraviny určite nie sú zlé (teda okrem sladkých cereálií kúpených v obchode). Ale, bohužiaľ, sú také vychvaľované pre svoje zdravotné výhody (minerály, vitamíny, zdravé tuky), že je lákavé prehliadnuť ich kalorickú hodnotu.
Lákavé je aj označenie bio. Ekologická kvalita je sama o sebe v poriadku, ale neznižuje kalorickú hodnotu. Oveľa lepšie ako deliť potraviny na zdravé a nezdravé je zmeniť škatuľky na: vhodné na častú konzumáciu a na príležitostnú konzumáciu.
Najmenej päťkrát denne
Máte v sebe zakódované, že jediné správne rozloženie kalorického príjmu, ktoré môže umožniť schudnúť, je do piatich porcií denne? To je, samozrejme, nezmysel. Niektorým ľuďom vyhovuje jesť šesťkrát denne, iným trikrát denne a oboje je úplne v poriadku. To, čo je pre chudnutie nevyhnutné, je kalorický deficit, t. j. aby energetický výdaj prevyšoval energetický príjem.
Pri dodržiavaní rozstupov medzi jedlami je kľúčom k tomu, aby ste nehladovali. Ak sú prestávky medzi jedlami príliš dlhé, budete mať pokušenie naložiť si na tanier väčšiu porciu z hladu. Na druhej strane, ak máte budík nastavený na deviatu hodinu a obed sa podáva na poludnie, vtesnať medzi ne desiatu by znamenalo jesť veľmi malé porcie, čo väčšine ľudí nevyhovuje. Skrátka, pre každého bude ideálna iná frekvencia jedál.
A čo „povinnosť“ raňajkovať hneď, ako si ráno pretriete oči? Našťastie len ďalší mýtus. Kto sa nerád naje hneď po prebudení, určite neskončí v pekle (ne)chudnutia.
Hladovanie
Ľudské telo potrebuje určitý energetický základ, aby si udržalo stabilnú teplotu a správne fungovanie orgánov. Už z toho je jasné, že bez paliva v podobe potravy nemôžeme existovať.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)