Dávid stážoval v top reštaurácii sveta: Vyjedať blanšírovaný mozog z kačacej hlavy? Na to treba silný žalúdok

Reklama
Zdroj: archív DI, Instagram/dining_by_david

Študoval právo, no život ho zavial k hrncom do Švajčiarska a neskôr do Dánska, kde strávil štvrť roka stážovaním v reštaurácii Noma. Noma získala viackrát ocenenie Best Restaurant in the World (v kulinárskom svete ide v prestíži o obdobu filmových Oscarov) a len tak mimochodom, pýši sa troma Michelinskými hviezdami. Majiteľ a šéfkuchár René Redzepi začiatkom roka ohlásil, že Noma ako reštaurácia v roku 2024 končí, čaká ju transformácia na akési kulinárske laboratórium.

Slovák Dávid Iván pracoval pre Nomu v čase, kedy získala tretiu Michelinskú hviezdu aj gastronomického Oscara. Prečo sa do práce stážisti už po mesiaci nevracali, ako vyzerá zákulisie elitnej reštaurácie a — chutil mu šalát zo sobieho penisu?

Ako vyzerali vaše prvé experimenty v kuchyni? Patrili ste k tým, čo sa v detstve motali okolo mamkinho hrnca?

Odmalička som sa motal okolo maminy v kuchyni a vždy sa ma aj snažila zapájať do procesu varenia či prípravy. Moje prvé experimenty v kuchyni stáli za to. Dodnes to od sestry počúvam na týždennej báze… presne si to nepamätám, ale vraj to bolo občas až nejedlé (smiech). 

Začali ste študovať právo, napokon ste zakotvili pri varení. Výška nebolo to pravé orechové?

Považujem sa za človeka, ktorý sa rád učí, no sedieť nad knihami dlhé hodiny nie je nič pre mňa. Ľudia, čo ma poznajú, vedia, že sa nedokážem ani na chvíľku zastaviť. Právo ako také ma zaujíma a tiež mám rád filozofiu, no vybral som sa troška odlišnou cestou… Zatiaľ to neľutujem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dávid Iván (@dining_by_david)

Absolvovali ste Culinary Arts Academy Switzerland. Odporučili by ste túto švajčiarsku kulinársku školu pre každého, kto túži po solídnom vzdelaní v obore?

Škola ako taká je bomba! Vybavenie, profesionálny prístup, inovatívne zmýšľanie učiteľov a ten zápal pre varenie každého jedného člena kolektívu bol fascinujúci. Ľuďom, ktorí ešte nikdy v gastre nepracovali a teda nevedia, do čoho idú, by som určite túto školu neodporučil.

Školné nie je vôbec lacné a ak nemáte poňatia, ako veľmi je tento biznis tvrdý, časom by ste túto investíciu oľutovali. Na druhej strane, ak ste mladý a ambiciózny kuchár, určite do toho choďte. Známosti, ktoré tam získate, a dvere ktoré takáto škola otvorí, sú na nezaplatenie. 

Stážovali ste v známej kodaňskej reštaurácii Noma, ktorá disponuje troma Michelinskými hviezdami. Aká bola vaša náplň práce?

Rôznorodá a odvíjala sa od počasia, sezóny a veľkosti kolektívu. Mal som veľké štastie, že ma hneď na začiatku stáže zaradili na sekciu, v ktorej som sa mohol postupne naučiť, ako fungujú jednotlivé časti reštaurácie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie