Aj keď mnoho rodín dáva prednosť iným slávnostným jedlám, kapor so zemiakovým šalátom stále zostáva na štedrovečernom stole jednotkou.
Portál novinky.cz prináša niekoľko užitočných tipov ako vianočného kapra na tanieri vylepšiť ešte o kúsok viac.
Medzi prvý takýto tip patrí namočenie do mlieka. Pred vyprážaním nechajte kapra cez noc marinovať v mlieku, do ktorého môžete pridať bylinky alebo cesnak pre zaujímavejšiu chuť. Skvele sa hodí čerstvý tymian, rozmarín alebo petržlen.
Ste zvyknutí používať strúhanku zo starých tvrdých rožkov? Vyskúšajte to inak! Pripravte si čerstvý toastový chlieb, natrhajte ho na kúsky do mixéra a pridajte čerstvé bylinky – ku kaprovi sa bude najviac hodiť vetvička petržlenu, tymiána alebo kôpru. Spoločne rozmixujte najemno a ďalej so zmesou pracujte ako s klasickou strúhankou.
Čo patrí medzi najčastejšie chyby pri vysmážaní?
Zlý výber oleja
Použitie oleja s nízkym bodom zafajčenia môže spôsobiť nepríjemný zápach a chuť. Namiesto rastlinného oleja ale môžete kapra smažiť aj na masti alebo prepustenom masle (ghí). Dodá to pokrmu jemnú, lahodnú chuť, ktorá sa skvele hodí k tradičnému vianočnému jedlu.
Nesprávna teplota oleja
Pokiaľ je olej príliš studený, kapor nasiakne tukom a bude mastný. Naopak príliš horúci olej môže spôsobiť, že sa ryba rýchlo pripáli zvonku, zatiaľ čo vo vnútri zostane surová. Ideálna teplota oleja by mala byť okolo 170-180 °C. Nebojte sa použiť kuchynský teplomer.
Nedostatočne osušené filety
Keď kapra pred obalením neosušíte, trojobal sa môže počas vyprážania odlepovať a nebude mať správnu chrumkavosť. Kapra vyberte z mlieka, v ktorom sa marinoval, a odložte na papierovú utierku. Poriadne osušte.
Príliš hrubý obal
Trojobal by mal byť čo najtenší, inak môže prekryť chuť ryby a tiež spôsobiť, že vyprážaný kapor bude príliš ťažký a mastný. Kapra len zľahka pretiahnite múkou, po namočení do rozšľahaného vajca ho nechajte dôkladne odkvapkať a na obalenie použite jemnú strúhanku.
Preplnená panvica
Pokiaľ smažíte príliš veľa kúskov kapra naraz, teplota oleja rýchlo klesne a ryba sa nebude smažiť rovnomerne. Kúsky by mali mať okolo seba priestor, aby sa prepekali sa aj zo strán. Nezabudnite tiež olej vymeniť, pokiaľ sa v ňom začnú prepaľovať kúsky trojobalu alebo strúhanky.