fbpx

Vo viacerých mestách v Srbsku sa konali demonštrácie proti „kultúre násilia“

Protest v Srbsku FOTO TASR/AP People hold posters depicting Serbian President Aleksandar Vucic, right, Interior Minister Bratislav Gasic, second right, mayor of Belgrade Aleksandar Sapic, second left, and director of the Security Intelligence Agency Aleksandar Vulin wearing prison uniforms during a protest, in Belgrade, Serbia, Saturday, June 17, 2023. Tens of thousands of anti government protesters have staged marches in Belgrade and other Serbian towns against Serbian President Aleksandar Vucic, pledging to “radicalize” weeks of peaceful gatherings that have shaken his autocratic rule. The demonstrators in Belgrade blocked the main highway that leads through the capital and chanted slogans for Vucic to resign, something that he has repeatedly rejected. (AP Photo/Milos Miskov)

V srbskej metropole Belehrad a ďalších ôsmich mestách sa v sobotu konali demonštrácie tisícok ľudí, ktorí protestovali proti srbskej „kultúre násilia“. Od dvoch masových strelieb, pri ktorých v máji zahynulo 18 ľudí, sa v Srbsku protesty konali už niekoľkokrát. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hnev a protesty srbských občanov boli namierené proti vláde tamojšieho prezidenta Aleksandra Vučiča a provládnym médiám, ktoré podľa kritikov „ospevujú násilie a podnecujú k nenávisti“.

V Belehrade protestujúci dočasne zablokovali diaľnicu. Ďalšie demonštrácie sa konali v mestách Nový Sad, Niš, Kragujevac, Krajlevo, Subotica, Vranje či Leskovac. Na účasť na protestoch vyzývali aj ľavicové a liberálne opozičné strany či občianske hnutia.

Agentúra DPA pripomína, že demonštrácie sa konali po dvoch tragických masových streľbách, ku ktorým došlo v máji. Na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť spolužiakov a školského strážnika. Len o deň neskôr v dedine Dubona blízko Belehradu 21-ročný muž spustil paľbu na miestnych obyvateľov. Útok si vyžiadal osem obetí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie