fbpx

Kapitán banskobystrických Baranov Ivan Ďatelinka verí v úspešnejšiu sezónu

FOTO TASR/Michal Svítok

Hokejisti HC´05 Banská Bystrica sa pripravujú na novú extraligovú sezónu. Túžia, aby bola úspešnejšia, aká tá minulá, keď po veľmi tesnom boji stroskotali vo štvrťfinále na Spišskej Novej Vsi (3:4 na zápasy). Napomôcť k tomu by malo zotrvanie kanadského trénera Douga Sheddena, výrazné posilnenie mužstva, no taktiež zotrvanie niekoľkých hráčskych stálic.

Úloha pre viacerých v kabíne HC´05: Chytiť sa líderstva

Medzi ne bezpochyby patrí líder obrany, kapitán Ivan Ďatelinka. Tento 40- ročný srdciar, ktorý je v Banskej Bystrici od roku 2015 je verný klubu spod Urpína naozaj dlhú dobu. Aj preto sme ho oslovili, aby nám ozrejmil prípravu mužstva na nadchádzajúcu sezónu. Niektorí hráči „Baranov“ sa pripravujú individuálne a niektorí trénujú s mužstvom pod dohľadmi kondičných špecialistov.

„Trénujeme individuálne, skupinovo a tí chalani, čo sú z Banskej Bystrice chodíme na ľad každý pondelok, v stredu a v piatok. Zameriavame sa v tréningu na hrubú silu, pomaličky to ide ku koncu do takej rýchlostnej zložky. Je to normálna príprava, taká, aká vždy cez leto. Trénujeme takto do 4. augusta. Potom, 4.- 5. augusta by mali prebehnúť nejaké testy a potom už budeme trénovať všetci spolu na ľade,“ začal náš rozhovor.

Zaujímalo nás, ako hodnotí výrazné zmeny v kádri, nakoľko mužstvo opustilo niekoľko hráčov, naopak, prišli prvé zámorské posily, takisto prišli ďalší zaujímaví hokejisti, ako Tomáš Matoušek, Roman Faith, či Roman Žitný. „Tak áno, káder prišiel určitým zmenami, ale to prechádza každú sezónu. Vždy sa tí importoví hráči trochu menia, cudzinci vždy odídu a prídu noví. Tentoraz si myslím, že sú to tí, ktorí by mali byť rozdieloví. Náš manažér Ľuboš Pisár si vyberá z množstva hráčov tak, aby to boli tí hráči, ktorí budú ťahať to mužstvo. Chceme aby nás zdobila rýchla a agresívna hra. Neviem, či tento rok budeme mať až takých silových a veľkých hráčov, lebo súčasný hokej ide skôr do rýchlosti a do takej skillovosti,“ potvrdil Ivan trochu iné herné zameranie mužstva. V minulosti totižto Banskobystričania výrazne bazírovali na silovej hre, silovom, agresívnom poňatí svojho prejavu.

Ako sme spomenuli, manažment HC´05 sa dohodol na predĺžení vzájomnej spolupráce s kanadským trénerom Dougom Shaddenom. Bol to práve on, kto v minulej sezóne pokropil mužstvo živou vodou a dokráčal s ním na 4. miesto po základnej časti. Hokej pod týmto trénerom sa páčil. Bol rýchlejší, agresívnejší, kolmejší a kompaktnejší. Dovtedy sa Banská Bystrica trápila a potácala na spodných priečkach tabuľky.

Tréner Doug Shadden je vynikajúci profesionál. Čo sa mi na ňom okrem iného páči je, že nerobí rozdiely medzi cudzincami a Slovákmi. Povie na rovinu, či si domáci alebo cudzinec, čo sa mu nepáči a keď to neplníš, nemáš miesto v zostave. Vie, čo od každého hráča chce a vyžaduje a keď to ten hráč neplní, tak nehrá, bohužiaľ… Ale tak by to malo byť,“ pokračoval.

V tejto nadchádzajúcej sezóne očakávame podobné výsledky, ako malo banskobystrické mužstvo v druhej polovici minulej sezóny extraligy. Ivan Ďatelinka celý predošlý ročník zhodnotil komplexne nasledovne: „Spätný pohľad na sezónu je taký, že sme nemali dobrý štart. Boli sme pomýlení z tej prípravy, kde sme všetko vyhrali a mysleli sme si neviem čo,“ konštatuje slovenský obranca.

„Štart nebol dobrý, to vieme všetci, ale potom, po príchode trénera Sheddena zmenilo mužstvo svoju tvár a začalo sa vyhrávať. Bolo z toho nakoniec pekné 4. miesto po  základnej časti. V play- off sme potom hrali proti vyrovnanému súperovi – Spišskej Novej Vsi. Myslím si, že sme si prehrali sériu už v tom druhom domácom zápase, ktorý sme prehrali 0:6. Kde sme poľovali po hráčoch súpera, pretože v prvom zápase nám zranili našu hviezdu Brandena Troocka. To bol pre nás rozdielový hráč, ktorý dával góly a už potom nezasiahol do tej série… Myslím, že tam sa to priklonilo na tú spišskú stranu aj keď v 7. zápase v predĺžení sme dostali gól od Réwaya. Bolo to vyrovnané, keby sme možno ten druhý zápas zvládli doma, séria by bola úplne iná,“ vyslovil svoj názor, s ktorým sa stotožňujú mnohí.

Na záver sme sa opýtali, aké budú ambície hokejovej Banskej Bystrice v extraligovom ročníku 2023/2024. „Cieľe si je ešte skoro si dávať. Budeme vidieť, akú budeme mať prípravu na ľade, taktiež uvidíme, čo bude chcieť tréner Doug Shadden zmeniť. Nemali sme s ním zatiaľ nejaké sedenia. Od toho 5. augusta budeme všetci spolu a v denno- dennom kontakte a uvidíme, ako si to všetko sadne a akí hráči prídu „rozdieloví“. Pretože tí zahraniční aj niektorí naši sa musia chytiť toho líderstva v šatni aj na ľade, pretože nám odišlo dosť hráčov. Naopak, z tých mladších sú niektorí zase starší a ako sa chopia toho líderstva, to bude dosť zaujímavé a pre nás akiste aj kľúčové,“ zakončil obranca HC´05 Banská Bystrica Ivan Ďatelinka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie