Sympatická moderátorka Barbora Krajčírová ukázala, že aj kulinárske trapasy môžu viesť k dokonalým výsledkom. Keď jej pred rokmi prihoreli linecké koláčiky, nevzdala sa a dnes pečie podľa babkinho receptu tie najlepšie. Navyše, o svoj poklad v kuchyni sa rozhodla podeliť.
Od trapasu k dokonalosti
Hoci Barbora dnes patrí k zručným kuchárkam, v začiatkoch zažila aj neúspechy. Trapas s prihorenými lineckými koláčikmi, o ktorý sa podelila s portálom dobrejedlo.pluska.sk, sa jej stal pred rokmi, keď ešte len objavovala svet varenia a pečenia. Dnes je už mamou dvoch detí – Amie a Kristiánka, pre ktorých pravidelne pripravuje sladké aj slané dobroty.
„Zdedila som po babke receptár, ktorý je mojím najväčším pokladom v kuchyni. Práve odtiaľ pochádza aj recept na linecké koláčiky. Kedysi mi prihoreli a musela som si vianočné pečivo požičať od susedov, ale dnes sú to naše najobľúbenejšie koláče,“ priznala Barbora.
Rodinná tradícia a nový projekt
Barbora má na varenie a pečenie talent možno po svojej babke, o ktorej hovorí, že varila ako kráľovná. „Chystáme detskú receptovú knižku s Adrianou Kneissl a Lenkou Šóošovou, do ktorej vyberám recepty práve z babkinho receptára. Chceme, aby v knižke boli len tie najlepšie,“ prezradila moderátorka.
Babkin recept na linecké koláčiky
Suroviny na 40 kusov:
- 280 g masla
- 420 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- džem na zliepanie
- zmes vanilkového a práškového cukru na posypanie
Postup:
Vypracujte cesto z masla, múky, cukru a žĺtkov na plastickú, nelepivú hmotu. Nechajte ho odležať v chladničke aspoň 1–2 hodiny. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, vykrajujte tvary a polovici z nich vykrojte v strede malé otvory. Pečte na plechu s papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút, až kým nechytia zlatistú farbu. Po vychladnutí zlepte koláčiky džemom a posypte ich zmesou cukru.