Uskladňujete bežné potraviny v chladničke, prípadne takýmto spôsobom uchovávate nedojedené jedlá? Odborníci prezradili, že to nie je ideálne. Existujú aj potraviny, ktoré by sa v chladničke vôbec nemali nachádzať. Viete, ktoré sú to?
Ako informuje portál unilad.com, Jhanvi Sanghvi, odborník na výživu varuje pred bežnými potravinami, ktoré by sa nikdy nemali uskladňovať v chladničke, pretože sa tak stávajú toxickými. Ide o tieto potraviny.
Cibuľa
Cibuľa by sa podľa neho nemala odkladať do chladničky, a to aj napriek tomu, že mnohí práve toto miesto využívajú na jej uskladnenie. „Uchovávanie cibule v chladničke môže viesť k tvorbe plesní a kašovitej štruktúre v dôsledku nadmernej vlhkosti, skazená cibuľa môže pri konzumácii spôsobiť alimentárne ochorenia,“ napísal.
Pleseň totiž môže produkovať istú formu mykotoxínov, čo sú jedovaté chemikálie, z ktorých vám môže byť veľmi zle. Agentúra pre potravinové štandardy uvádza, že všetky cibule je potrebné uchovávať v skrini. Výnimku tvoria len jarná cibuľa a pór, im prospeje i chladnejšie prostredie.
Banány
Banány by sa taktiež nemali dávať do chladničky. Niektorí to však robia pravidelne, preto sa Sanghvi rozhodol vydať varovanie. „Nízke teploty spôsobujú, že banány zhnednú a sú kašovité, čo narúša ich proces dozrievania,“ vysvetlil odborník na výživu.
Ako sú na tom jedlá, ktoré nedojete a dáte ich zamraziť?
Často sa rieši i to, či je vhodné konzumovať mrazené jedlo, ktoré napríklad nedojete a následne odložíte do chladničky. K tejto problematike sa vyjadril i doktor Karan Raj, ktorý svoje rady ponúka prostredníctvom TikTok účtu. V príspevku podrobne popísal, ako zistíte, že mrazené jedlo už nie je dobré konzumovať.
„Mrazené potraviny technicky nikdy neexpirujú. Pokiaľ ide o mrazené potraviny, tieto dátumy minimálnej spotreby a dátumy spotreby sa týkajú skôr kvality potravín – nie bezpečnosti potravín,“ napísal doktor. To znamená, že pokiaľ je jedlo dostatočne a dobre zamrazené, nemal by to byť problém. To však automaticky neznamená, že takéto jedlo ostane chutné navždy. Dôvodom je to, že čím dhlšie ostane jedlo zamrazené, tým viac môže byť ovplvnené niečím, čo je známe ako pripálenie mrazom.
„Pokryjú sa ľadovými kryštálmi a vlhkosť sa z neho vysáva a dochádza k oxidácii, takže jedlo, ktoré je dlho zmrazené, môže postrádať chuť,“ dodal.