Európa je známa svojou rozmanitou kulinárskou tradíciou a polievky sú jedným z najlepších príkladov, ako sa lokálne chute a ingrediencie premieňajú na lahodné jedlá.
V tomto rebríčku vám predstavíme 15 najlepších európskych polievok, ktoré si získali srdcia gurmánov portálu tasteatlas.com. Nájdete tu ikonickú slovenskú kapustnicu, maďarský guláš či tradičnú českú česnečku.
15. Kharcho: Výdatná gruzínska polievka plná exotických chutí
Kharcho je tradičná gruzínska polievka, ktorá sa pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, orechov a ryže. Polievka je charakteristická svojím jedinečným korením khmeli suneli, čo je gruzínska zmes obsahujúca modrú senovku, lupene nechtíka, bazalku, petržlen, fenikel, koriander, bobkové listy a červené korenie. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou je slivková omáčka tkemali, ktorá dodáva polievke kyselkavú chuť.
14. Kapustnica: Slovenská zimná špecialita
Kapustnica je tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, ktorá sa pripravuje najmä v zimných mesiacoch, na Vianoce alebo Silvester. Jej bohatá chuť pochádza z kombinácie údeného mäsa, klobásy a sušených húb.
13. Pasulj: Tradičná srbská fazuľová polievka
Pasulj je obľúbená srbská polievka pripravovaná z bielej fazule. Fazuľa sa zvyčajne varí s klobásou, slaninou alebo šunkou a zeleninou, ako sú cibuľa a mrkva. Na dochutenie sa často používajú paprika, bobkové listy a cesnak.
Táto polievka je typickým príkladom srbského „comfort food“ a je obľúbená aj v celom regióne Balkánu, najmä v susedných krajinách. Tradične sa podáva s chrumkavým chlebom alebo s plátkami surovej cibule na boku.
12. Francúzska cibuľová polievka (Soupe à l’oignon): Klenot francúzskej kuchyne
Francúzska cibuľová polievka, pôvodne jednoduché roľnícke jedlo, je dnes považovaná za jednu z najvyhľadávanejších špecialít francúzskej kuchyne. Vývar je veľmi jednoduchý, pozostáva z karamelizovanej cibule a mäsového bujónu. To, čo polievku odlišuje, sú však croûtes – kúsky chrumkavého pečeného chleba, ktoré sa kladú na vrch polievky a bohato posypú syrom.
Hotová polievka sa zapeká v rúre, kde sa syr roztopí a vytvorí zlatistú kôrku. Francúzska cibuľová polievka má bohatú históriu a dlhú tradíciu. Cibuľa sa používala už v rímskych časoch a podobná polievka bola známa už v stredoveku.
11. Boršč: Ikonická ukrajinská polievka
Boršč je pravdepodobne najznámejším ukrajinským jedlom, považovaným za národný pokrm krajiny. Táto upokojujúca polievka sa pripravuje z cvikly, mäsového alebo kostného vývaru a restovanej zeleniny. Existuje množstvo variácií – vývar sa môže pripraviť z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa alebo vo vegetariánskej verzii.
Často sa do boršču pridáva fermentovaná cviklová šťava (kvas) a mäso, pričom medzi typické ingrediencie patrí koreňová zelenina a kapusta. Základnou súčasťou každého boršču je však cvikla, ktorá jedlu dodáva jeho typickú červenú farbu a charakteristickú zemitú chuť.
10. Bela čorba: Tradičná srbská polievka
Bela čorba je obľúbená tradičná polievka zo Srbska, ktorá sa pripravuje z kuracích pŕs (lokálne nazývaných belo meso), vajec, zemiakov, cibule, múky, mrkvy, petržlenu a rôznych korenín. Niektoré varianty polievky zahŕňajú aj lyžicu kyslej smotany, ktorá sa pridáva priamo na tanier pri servírovaní.
Polievka sa tradične podáva ako predjedlo, no počas leta môže slúžiť aj ako hlavný chod na obed. Ak sa pripravuje ako hlavné jedlo, pridáva sa do nej viac zemiakov a zvyčajne sa dopĺňa čerstvým šalátom z kapusty.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)