Cena masla v celej Európe prudko stúpa, čo výrazne ovplyvňuje výrobu tradičného maslového pečiva, najmä vo Francúzsku, kde je maslo neodmysliteľnou súčasťou kuchyne. Francúzski pekári, ktorí patria k najväčším spotrebiteľom tohto mliečneho produktu, sa obávajú, že drahšie pečivo, ako napríklad croissanty, odradí zákazníkov, píšu tvnoviny.sk.
Parížsky pekár Arnaud Delmontel, známy pre svoje kvalitné croissanty, si na výrobe zakladá a maslo považuje za nenahraditeľnú surovinu. Na každé tri a pol kila cesta použije kilogram masla. Margarín do svojich receptov nezaraďuje, pretože podľa neho by to výrazne znížilo kvalitu jeho produktov. „Používať margarín je ako predávať Ferrari s motorom z Dacie – jednoducho to nefunguje,“ tvrdí Delmontel.
Kým v supermarketoch stoja croissanty z margarínu približne jedno až jedno a pol eura, pravé maslové croissanty z prestížnych pekární môžu dosahovať cenu až šesť eur. Pekári vo veľkom nakupujú maslo, pričom spotrebujú niekoľko 25-kilogramových balení denne. Cena tejto suroviny sa však od septembra zvýšila o 25 %, pričom jedno balenie teraz stojí 10 eur, oproti ôsmim eurám pred pár mesiacmi.
Nárast cien masla postihol celú Európsku úniu. Najlacnejšie 250-gramové balenie nájdu zákazníci v Rumunsku, kde stojí okolo dvoch eur, zatiaľ čo Dáni za rovnaké balenie zaplatia takmer päť eur. V porovnaní s minulým rokom vzrástli ceny masla o takmer 30 %. V niektorých krajinách už vlády prijímajú opatrenia na zníženie cien. V Poľsku sa napríklad rozhodli uvoľniť tisíc ton masla zo štátnych strategických rezerv, aby stabilizovali jeho cenu na trhu.