Vianočka patrí spolu s cukrovinkami k sladkým symbolom Vianoc. Nadýchaná, vláčna a krásne voňavá, presne taká môže byť aj tá vaša, ak sa rozhodnete vyskúšať recept Josefa Maršálka.
Tento obľúbený cukrár sa oň podelil v rozhlasovej relácii Pochoutkový rok a pridal aj cenné rady, ktoré sa vám zídu pri príprave cesta, pletení vianočky aj samotnom pečení.
Recept má Josef od svojej babičky Boženky, no postupom času si ho mierne prispôsobil. Jeho babička si v minulosti prácu uľahčovala tým, že vianočku piekla vo forme z kameniny. Vy ju však môžete bez obáv upiecť na plechu, ak sa budete držať postupu, vianočka si zachová krásny tvar.
Ingrediencie
- 250 ml plnotučného mlieka
- 21 g droždia
- 1 vajce veľkosti „M“
- 90 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- štipka mletého anízu
- štipka strúhaného muškátového orieška
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 100 g masla
- 150 g hrozienok
Na dokončenie:
- 1 vajce
- hrsť hrubého cukru alebo 50 g lúpaných mandlí
Postup:
Všetky suroviny si najprv nechajte zohriať na izbovú teplotu. Do misy kuchynského robota pridajte vlažné mlieko, rozdrobené droždie, vajce, oba druhy cukru, aníz, muškátový oriešok, preosiatu múku a soľ. Všetko miešajte asi minútu, aby sa tekuté prísady spojili s múkou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pripravte si maslo, ktoré musí byť zmäknuté (nie roztopené). Maslo pridajte k zvyšku ingrediencií a cesto dôkladne spracujte na nízkych otáčkach asi 10–15 minút. Ak cesto pripravujete ručne, bude to trvať približne rovnako dlho.
Dôležité je tento krok zbytočne neunáhliť, pretože práve dlhým miešaním sa z múky uvoľní lepok, vďaka čomu bude cesto krásne pružné a vianočka nadýchaná.
Nezabudnite pred hnetením na túto jednu ingredienciu!
(Článok pokračuje na ďalšej strane)