Čokoláda je súčasťou mnohých obľúbených dezertov a dokonca aj niektorých slaných jedál. Hoci mnohí ľudia považujú čokoládu za sladkú pochúťku, existujú ľudia, ktorí sú na čokoládu alebo na niektorú jej zložku citliví alebo alergickí.
Myslíte si, že by ste mohli mať problém s čokoládou? Tu je návod, ako zistiť, či by kakao alebo potraviny na báze čokolády mali byť na vašom zozname „nejesť“.
Príznaky, ktoré by ste nemali prehliadať
Alergia na čokoládu a citlivosť na čokoládu nie sú to isté, píše portál healthline.com.
Ak ste alergický na čokoládu a zjete ju, váš imunitný systém uvoľní do krvného obehu chemické látky, ako je histamín. Tieto chemické látky môžu ovplyvniť vaše:
- oči
- nos
- hrdlo
- pľúca
- pokožku
- tráviaci systém
Ak máte alergiu na čokoládu, môžete mať niektoré z týchto príznakov po jej konzumácii alebo dokonca len po priamom kontakte s ňou:
- žihľavka
- dýchavičnosť
- žalúdočné kŕče
- opuch pier, jazyka alebo hrdla
- zvracanie
- sipot
Tieto príznaky sú súčasťou závažnej alergickej reakcie nazývanej anafylaxia. Tento stav môže byť život ohrozujúci, ak ho okamžite neliečite. Alergie, ktoré môžu viesť k anafylaxii, sa diagnostikujú na základe vysokých hladín protilátok imunoglobulínu E (IgE).
Citlivosť alebo neznášanlivosť na čokoládu sa od alergie líši tým, že nezahŕňa protilátky IgE. Na jej vzniku sa však môžu podieľať aj iné časti imunitného systému. A väčšinou nie je život ohrozujúca.
Ak máte citlivosť na samotné kakao alebo na iné zložky, ako je aminokyselina tyramín, môžete bez problémov konzumovať malé množstvá čokolády. Vo väčšom množstve však môže čokoláda vyvolať reakciu v tráviacom trakte alebo na iných miestach v tele.
Ľudia, ktorí sú citliví na čokoládu, môžu mať tieto príznaky:
- akné
- nadúvanie alebo plynatosť
- zápcha
- bolesti hlavy alebo migrény
- kožná vyrážka alebo kontaktná dermatitída
- žalúdočné ťažkosti
- Kofeín v čokoláde môže vyvolať vlastný súbor príznakov, ktoré zahŕňajú:
- trasenie
- problémy so spánkom
- rýchly alebo nerovnomerný tlkot srdca
- vysoký krvný tlak
- bolesti hlavy
- závraty
Aké sú jej príčiny?
Reakcia na čokoládu je pravdepodobnejšia, ak ste alergický na čokoládu alebo jej zdroj, ktorým je kakao. Reakciu však môžu vyvolať aj zložky potravín na báze čokolády, ako sú mlieko, pšenica a orechy.
Ľudia s neznášanlivosťou lepku alebo celiakiou niekedy reagujú na čokoládu, najmä na mliečnu čokoládu. Podľa jednej z teórií je táto reakcia spôsobená skríženou reakciou.
U ľudí s celiakiou telo reaguje na lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, raži a jačmeni. A čokoláda obsahuje bielkovinu, ktorá má podobnú štruktúru, takže imunitný systém ju niekedy mylne považuje za lepok.
Imunitný systém v reakcii na lepok vytvára protilátky. Tieto protilátky vyvolávajú príznaky:
- nadúvanie
- bolesti brucha
- hnačka
- vracanie
- Rizikové faktory
Niektorí ľudia reagujú na samotnú čokoládu. Čokoláda napríklad obsahuje kofeín, čo je stimulant, ktorý sa považuje za drogu. U ľudí, ktorí sú naň citliví, môže spôsobiť tras, bolesti hlavy a iné príznaky.
Iní ľudia sú alergickí alebo citliví na zložky potravín na báze čokolády:
- orechy, ako sú lieskové orechy, arašidy alebo mandle
- pšenica
- mlieko
- cukor
Možno sa to nezdá byť zrejmé, ale čokoláda môže byť problémom aj pre ľudí, ktorí majú alergiu na nikel. Približne 15 % populácie je alergických na nikel. Horká a mliečna čokoláda, kakaový prášok a mnohé orechy, ktoré sa nachádzajú v čokoládových tyčinkách, majú vysoký obsah tohto kovu. Čokoláda je často kontaminovaná aj ťažkými kovmi olovom a kadmiom.