fbpx

Talentovaný brankár MFK Ružomberok Ivan Krajčírik na odchode spod Čebraťa

Na snímke zľava Matej Kochan a brankár Ivan Krajčírik (obaja Ružomberok) v zápase 4. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy, skupiny o titul vo futbale MŠK Žilina- MFK Ružomberok v Žiline 1. apríla 2022. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Futbalisti MFK Ružomberok nemajú za sebou sezónu, ktorú by si dali dali za klobúk. Nepodarilo sa im postúpiť do hornej šestky Fortuna ligy a nekvalifikovali sa ani do predkola Európskej konferenčnej ligy, a tak nesplnili interné klubové ciele. Aj preto do prípravy na novú sezónu 2023/2024 vstúpili už so (staro) novým trénerom, keď Petra Struhára na lavičke nahradil jeho doterajší asistent Peter Tomko.

Jeden zápas od pohárovej Európy

Zdá sa však, že zmien bude v kádri mužstva spod Čebraťa viacero. Jednou z nich bude zrejme aj odchod klubovej brankárskej stálice, Ivana Krajčírika, ktorý po dlhom pôsobení medzi tromi žrďami MFK myslí na kariérnu zmenu. Ale k tomu sa ešte dostaneme. Najskôr nás v našom rozhovore zaujímalo, ako Ružomberčania, ktorí majú vždy „európske“ ciele, odštartovali minulý týždeň letnú prípravu.

„Áno, príprava začala a sme radi. Myslím si, že sa na ňu už každý tešil, teda aspoň ja áno. Či už na tréningy, ale aj na kabínu a spoluhráčov v nej. Určite je to asi najdlhšia letná príprava, nepamätám si takú dlhú prípravu, máme v nej aj veľa zápasov, čo je aj dobré na zohranie mužstva a určite aj na zlepšovanie individualít. Čo sa týka zmeny na tréneskom poste – tak tréner Peter Tomko je výborný tréner, mal som ho aj v mládežníckych kategóriách, pozná mužstvo, vie, čo má od koho očakávať… Čiže si myslím, že je veľmi dobrou voľbou trénera pre nás,“ začal v pozitívnom duchu 23- ročný brankár, bývalá jednotka reprezentácie do 21 rokov.

Obhliadli sme sa v skratke aj do minulej sezóny – v nej počas jesene zbieral MFK príliš veľa remíz, aj preto sa mu napokon v marci nepodarilo postúpiť do hornej šestky Fortuna ligy. Dolnú šestku potom síce Ružomberok vyhral, no v následnej baráži o postup do pohárovej Európy stroskotal vo finálovom zápase na pôde Žiliny (1:3).

„Tá jeseň… Trápili nás počas nej zranenia, stále niekto pribudol a potom sa to prejavilo aj v zápasoch – veľa zápasov sme mohli zlomiť vo svoj prospech, no bohužiaľ, to sa sa nestalo a mali sme na konte spomínané veľké množstvo remíz. A na jar- to bola naozaj smola! Vyhrali sme prvé dva zápasy, no neskôr sme prehrali nešťastne v Žiline (0:2) a neskôr aj rozhodujúci duel s Dunajskou Stredou (0:1). Bola to škoda, že sme skončili v prvej šestke, ale určite sme ju zaslúžene potom vyhrali. Mali sme tam výborné zápasy a určite sa každý z hráčov v nich posunul a z minima sme na konci sezóny mohli vyťažiť maximum, ale nestalo sa tak. V semifinále baráže sme vyhrali v Podbrezovej (3:0), no nesťastne sme prehrali so Žilinou a nepostúpili tak do pohárovej Európy, čo nás veľmi mrzí,“ hovoril sklamaným hlasom, pričom on na jar odchytal len posledné 4 zápasy.

Dobré zastúpenie v mladých – Ťapajovi a Fruhwaldovi

Stalo sa tak aj preto, že si Ivan Krajčírik počas zimnej prestávky zlomil prst na ruke. S takým zranením ide chytať iba skutočne veľmi ťažko. Aj preto ho postihla dlhšia zápasová pauza, počas ktorej si brankárske rukavice v MFK navliekali mladí slovenskí reprezentanti – Tomáš Fruhwald (21 rokov) a Dominik Ťapaj (19 rokov). Obaja počas Krajčírikovej absencie podávali spoľahlivé a nádejné výkony.

Jemu samému však bolo ťažko. „Pre mňa bola sezóna 2022/2023 veľmi náročná. Bolo tam veľa zranení, ktoré sa proste nedali ovplyvniť. Bol som sklamaný, že som nemohol pomôcť tímu prebojovať sa do hornej šestky, ale taký je proste futbal – raz ste hore a raz dole, beriem to už ako ponaučenie. Myslím si, že obaja moji nástupcovia – Fruhwald s Ťapajom podali dobré, až výborné výkony. Sú to mladí chalani, hlavne Domino urobil za rok obrovský výkonnostný progres. Snažil som sa im čo najviac pomôcť počas môjho zranenia. Neskôr som naskočil, počas posledných 4 zápasoch som sa cítil úplne v poriadku. Cez to zranenie ruky som mohol trénovať s chalanmi, takže som z toho nevypadol a myslím si, že som prišiel naspäť vo výbornej forme. Naozaj som sa cítil dobre a isto,“ pokračoval.

Pričom mu dávame za pravdu – hlavne v semifinále baráže o Európu v Podbrezovej podal brilantný brankársky výkon.

Ivan Krajčírik už však sám cíti, že prišiel čas na zmenu. A možno čas dopriať možnosť uplatniť sa medzi tromi žrďami v MFK pre spomínaných talentovaných mladíkov. Ivan je totižto v A- mužstve MFK dlhú dobu. Istý čas kryl chrbát Matúšovi Macíkovi, ktorého zastupoval počas jeho prípadných zranení. Neskôr sa stal jednoznačnou jednotkou mužstva, tento post zastával aj v reprezentácii do 21 rokov. „Ja osobne si myslím, že prišiel čas na posun vpred a myslím si, že to vnímajú tak aj v ružomberskom klube. Riešil som to aj s agentom – uvidíme, prišli nejaké ponuky, ale zatiaľ nie je nič isté, a tak povedať viac zatiaľ neviem,“ zakončil náš rozhovor stále kmeňový brankár MFK Ružomberok, ktorého vysnívaná destinácia je Španielsko.

Aj keď sám Ivan vie, že sa k nej dopracuje len postupnými kariérnymi krokmi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie