Pokiaľ sledujete sociálne siete, určite ste o nej už počuli. Dubajská čokoláda sa stala celosvetovým hitom, zaplavila Instagram aj TikTok a v niektorých krajinách na ňu stoja dlhé rady. Tento čokoládový skvost s pistáciovou náplňou a chrumkavým cestom si však môžete pripraviť aj doma! Podľa portálu magazin.cz nielenže ušetríte, ale navyše vytvoríte originálny darček – či už na Mikuláša, Vianoce, alebo len tak pre radosť.
Kde sa vzala dubajská čokoláda?
Dubajskú čokoládu vymyslela v roku 2021 britsko-egyptská podnikateľka Sarah Hamouda. Tá žije v Dubaji už deväť rokov a založila spoločnosť Fix Dessert Chocolatier. Jej cieľom bolo vytvoriť jedinečné čokoládové príchute, ktoré by neboli len chutné, ale prinášali by zákazníkom aj zážitok.
Najväčšiu inšpiráciu našla Sarah vo svojich tehotenských chuťach, čo viedlo k vzniku čokolády s pistáciovou pastou a chrumkavým cestom kataifi. Pomenovala ju „Can’t Get Knafeh of It“, čo je odkaz na arabský dezert knafeh. Čoskoro sa jej však začalo hovoriť jednoducho dubajská čokoláda.
Obrovskú popularitu získala v roku 2023, keď influencerka Maria Vehera zverejnila na TikToku video s ochutnávkou tejto čokolády. Video malo viac ako 70 miliónov zhliadnutí a inšpirovalo tisíce ľudí po celom svete, aby si ju sami vyrobili.
Ako si pripraviť dubajskú čokoládu doma?
Ingrediencie
- Čokoláda: kvalitná horká, mliečna alebo ich kombinácia
- Cesto kataifi: veľmi tenké rezančeky dostupné v obchodoch s arabskými či gréckymi potravinami
- Pistáciová pasta: rozmixované lúpané pistácie (alebo pistáciový krém)
- Tahini: pasta zo sezamových semienok
- Maslo: na opekanie cesta
- Jedlé farby alebo dekorácie: voliteľné na ozdobu
Postup
- Príprava náplne:
- Cesto kataifi opečte na masle, kým nezíska zlatistý odtieň a začne chrumkať.
- V miske zmiešajte pistáciovú pastu s trochou tahini a pridajte opečené kataifi. Vytvorte jemnú, ale chrumkavú zmes.
- Príprava čokoládového obalu:
- Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli.
- Nalejte tenkú vrstvu čokolády do silikónovej formy (napr. v tvare tabuliek). Pomocou štetca môžete predtým formu ozdobiť jedlými farbami alebo zlatými trblietkami.
- Plnenie:
- Do každej formičky pridajte pripravenú pistáciovú náplň s chrumkavým cestom.
- Zalejte vrstvou rozpustenej čokolády, aby bola náplň kompletne zakrytá.
- Chladenie:
- Formu vložte na 2–3 hodiny do chladničky, aby čokoláda stuhla.
- Servírovanie:
- Hotové čokoládky opatrne vyberte z formy. Môžete ich zabaliť do darčekových krabičiek alebo si ich vychutnať hneď.
Tipy na dokonalý výsledok
Čokoládu môžete ozdobiť podľa svojej fantázie – jedlými trblietkami, farebnými vzormi alebo kúskami pistácií. Kataifi je kľúčovou ingredienciou. Ak ho neviete zohnať, môžete ho nahradiť iným chrumkavým cestom, ale originál je nenahraditeľný! Pistáciová pasta sa dá nahradiť mandľovou alebo lieskovcovou, ak chcete experimentovať.
Vyskúšajte čokoládový hit roka
Dubajská čokoláda nie je len dezert – je to zážitok! Pripravte si tento jedinečný sladký skvost doma a potešte ním nielen seba, ale aj svojich blízkych.