Rodina Melis z Talianska sa stala symbolom dlhého a zdravého života. Tento rekordný rodinný tím v roku 2012 zaujal svet, keď boli zapísaní do Guinnessovej knihy rekordov za najvyšší kombinovaný vek, ktorý dosiahol neuveriteľných 818 rokov. A ich tajomstvo? Nebolo to nič zložité, žiadne magické elixíry či zázračné potraviny. Podľa portálu ladbible.com stačilo jesť rovnaké jedlo každý deň.
Rodina Melis, ktorá pochádza zo Sardínie, jedného z najznámejších miest „modrej zóny“ sveta, bola známa tým, že dokázala žiť dlhšie než priemer. Modré zóny sú oblasti, kde ľudia pravidelne dosahujú mimoriadne vysoký vek. Tieto miesta sa stali predmetom štúdií, ktoré sa snažia odhaliť, aké tajomstvá dlhého života ukrývajú. V dokumentárnom seriáli Live to 100: Secrets of Blue Zones sa rodina Melis ocitla ako príklad zdravého a dlhého života, a to aj vďaka strave, ktorá môže prekvapiť.
Aké jedlo teda jedli Melisovci?
Možno sa budete čudovať, ale to, čo Melisovci jedli, nebolo nič extravagantné. Sám Dan Buettner, odborník na dlhý a zdravý život, ktorý skúmal životné štýly v modrých zónach, odhalil ich tajomstvo – polievka! Každý deň rodina obedovala to isté jedlo:
- Kváskový chlieb,
- Trogzrnková minestrone polievka s rôznymi druhmi zeleniny,
- Tri druhy fazule: garbanzo, pinto a biela fazuľa,
- A na záver malý pohár červeného vína.
Buettner poznamenal, že tento typ stravy nebol pre nich len povinnosťou, ale aj potešením. Polievka bola srdcom ich každodennej rutiny, a to kvôli jej skvelej chuti a výživovým hodnotám. A čo je najzaujímavejšie, odborníci teraz tvrdia, že práve takáto strava môže prispieť k dlhému a zdravému životu.
Prečo bol tento recept na polievku taký zdravý?
Polievka Melisovcov nebola len obyčajnou zmesou zeleniny a fazule. Každá zo zložiek má svoje výživové benefity.
- Pinto fazuľa je bohatá na bielkoviny, vlákninu a živiny, pričom neobsahuje cholesterol.
- Garbanzo fazuľa (alebo cíciková fazuľa) je známa svojimi proteínovými vlastnosťami a vysokým obsahom vlákniny.
- Biele fazule sú považované za „výživovú silu“, vďaka vysokému obsahu mikroživín ako kyselina listová, horčík a vitamín B6.
Táto kombinácia je nielen chutná, ale aj veľmi výživná. S cieľom zlepšiť zdravie čriev, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri regulovaní funkcií ako krvný tlak, cholesterol, zápaly a vstrebávanie živín, sa odporúča konzumovať rôzne druhy rastlinných potravín. A Melisovci to robili každý deň.
Kde sú teraz Melisovci?
V posledných rokoch sa bohužiaľ rodina Melis rozlúčila so svojimi členmi. Consolata Melis, najstaršia členka rodiny, zomrela v roku 2015 vo veku 108 rokov. Bola najdlhšie žijúcou členkou rodiny a zároveň najstaršou občiankou svojho mesta. Jej sestra Claudina sa dožila 103 rokov, Maria mala 100 a Antonio 97 rokov. Ich príbeh však stále žije ako príklad toho, že niekedy najlepšie recepty sú tie najjednoduchšie a najprírodnejšie.
Prečo to stojí za to skúsiť?
Ak hľadáte recept na dlhší a zdravší život, možno sa inšpirujete rodinou Melis. Ich stravovanie založené na jednoduchých, no veľmi výživných surovinách, sa javí ako kľúč k zdraviu, ktoré nie je závislé na moderných diétach, ale na prirodzenej a rovnovážnej strave. Možno je čas prehodnotiť svoj obľúbený obed – jednoduché fazule, kváskový chlieb a pohár červeného vína, to všetko môže byť kľúčom k dlhšiemu a zdravšiemu životu.