fbpx

Británia: Karol III. sa ako jazdec na koni zúčastnil na vojenskej prehliadke

JB 4 Londýn - Britský kráľ Karol III. (uprostred) počas vojenskej prehliadky Trooping the Colour v Londýne 17. júna 2023. Na počesť narodenín britského kráľa Karola III. sa v centre Londýna uskutoční vojenská prehliadka Trooping the Colour. Koná sa tradične v júni; narodeniny má Karol III. až 14. novembra. FOTO TASR/AP

Britský kráľ Karol III. sa v sobotu v Londýne zúčastnil na vojenskej prehliadke Trooping the Colours, ktorá sa tradične koná pri príležitosti panovníkových narodenín. Kráľ sprievod absolvoval na koni ako jazdec. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice BBC.

Bola to Karolova prvá účasť na tejto prehliadke v úlohe vládnuceho panovníka. Kráľom sa stal vlani v septembri po smrti svojej matky Alžbety II., ktorá vládla viac než 70 rokov.

Táto prehliadka sa koná sa tradične v júni, hoci narodeniny má Karol III. až 14. novembra. Britskí panovníci však narodeniny oslavujú dvakrát – súkromne a aj formou verejnej oslavy, píše AFP.

Prehliadka sa začala sprievodom, na ktorom Karola na koňoch sprevádzali ho jeho starší syn a následník trónu princ William, jeho (Karolov) brat princ Edward i sestra princezná Anne. Karolova manželka kráľovná Camilla a Williamova manželka Catherine sa viezli v koči. Panovník sa naposledy na prehliadke ako jazdec zúčastnil v roku 1986, keď tak urobila Alžbeta II., pripomína AFP.

Na prehliadke sa tento zúčastňuje približne 1400 vojakov, 400 hudobníkov a 200 koní. Táto slávnosť má spojitosť so piatich peších plukov britskej armády v Londýne. Tie majú rôzne farby, aby vojaci počas bitky boli schopný rozoznať vlastné rady, píše AFP. Každý rok je na prehliadku vybraný jeden pluk.

V Londýne je počas sobotňajšej slávnosti horúce počasie, píše BBC a pripomína, že počas minulotýždňovej prehliadky plukov niekoľko vojakov omdlelo.

Na záver prehliadky sa uskutoční prelet akrobatickej letky Red Arrows britských vzdušných síl ponad Londýn.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie