Jedná sa o uvarený a roztlačený cícer, ktorý sa zmieša so sezamovou pastou zvanou tahini. Do zmesi sa následne pridá ešte soľ, cesnak, olivový olej a nesmie chýbať ani citrónová šťava.
Faktom je, že postupom storočí sa z oblasti Stredného východu vďaka svojim liečivým účinkom rozšíril do celého sveta, píše portál mojezdravi.cz. Ešte pripomeňme, že jeho súčasná podoba sa objavila až niekedy na prelome 19. a 20. storočia v sýrskom Damasku.
Všeobecne platí, že cícer je dobrým zdrojom bielkovín, vďaka ktorým môže náš organizmus budovať svalovú hmotu. Ocenia ho ale aj tí, ktorí sú na sladké. V cíceri totiž nájdeme aj takzvané zložené cukry, ktoré pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Výhodou hummusu je navyše aj to, že má aj napriek svojmu pre niekoho odpudivé pomenovanie lahodnú chuť. Nájdeme v ňom nášmu telu prospešné nenasýtené tuky, ako sú napríklad omega-3 mastné kyseliny. Ďalej sacharidy, prospešné minerálne látky, antioxidanty, aminokyseliny, ale aj vlákninu a množstvo vitamínov.
Ďalšou výhodou je, že sa jedná o potravinu pre štíhlu líniu – je to totiž čisto rastlinný zdroj, ktorý neobsahuje vôbec žiadny cholesterol. Takže nie je divu, že túto potravinu si zamilovali vegetariáni aj vegáni po celom svete. Vhodný je ale jednoducho pre všetkých, ktorí niečo chcú urobiť pre svoje zdravie.
Konzumovať ho môžu napríklad aj dojčiace ženy, vhodný je pre deti, a ako už sme uvádzali, ocenia ho jedinci, ktorí trpia nadváhou. Okrem toho posilňuje náš imunitný systém. Posilňuje aj zdravú pleť a silné nechty a vlasy. Okrem toho je tiež vhodnou prevenciou proti srdcovým ochoreniam, ale aj cukrovke 2. typu.
Hummus sa dá servírovať rôzne. Môžete si ho dať ako hlavný chod napríklad so zeleninou, ale vhodný je aj do rôznych šalátov či omáčok. Oceníte ho aj ako prílohu k steaku, rybám či ku grilovanej zelenine. Môžete si z neho ale urobiť aj výbornú nátierku.
Hummus ale nemusí byť len z cíceru. Pokiaľ sa vám táto potravina nepozdáva, môžete ako základ použiť aj iné potraviny, ako sú napríklad avokádo, tekvica či napríklad šošovka.